Titkosítják a hongkongi nemzetbiztonsági bizottság munkáját

Titkosítják Hongkongban az új nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos feladatok ellátására felállított bizottság munkáját – közölte Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna által közvetített sajtóértekezleten a hongkongi kormányzó elmondta: bár az elnöklete alatt működő bizottság első, hétfői ülése után közleményt adtak ki, a továbbiakban a munkát zárt ajtók mögött, a részletek nyilvánosságra hozatala nélkül folytatják majd.

Az új nemzetbiztonsági bizottság a hongkongi politika kidolgozását, az ottani helyzet értékelését, valamint a fontosabb feladatok és műveletek koordinálását látja el. Felállítását a Peking által június 30-án megszavazott, azonnal hatályba lépő nemzetbiztonsági törvény tette szükségessé. Lam főtanácsadójaként a pekingi vezetés Luo Huj-mingot, a központi kormányzat hongkongi képviseleti irodájának vezetőjét jelölte ki, aki ebben a minőségében szintén részt vesz a bizottság munkájában.

Carrie Lam az új nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban a kínai központi kormányzat álláspontját hangoztatta: a törvény a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő bűncselekmények négy kategóriáját bünteti, ezért csupán maroknyi emberre vonatkozik. A hongkongi lakosság nagy része továbbra is élvezheti a hongkongi törvények által garantált szabadságjogait – húzta alá.

Az új törvénnyel kapcsolatban Nyugaton sokan azzal vádolták Pekinget, hogy a Hongkongban alkalmazott „egy ország, két rendszer” elve helyett az „egy ország, egy rendszer” elvére tér át. A hongkongi kormányzó erről úgy vélekedett: a nemzetbiztonsági törvény az „egy ország” erősítését hivatott biztosítani, amely a „két rendszer” stabil működésének alapját jelenti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »