A járvány futótűzként terjed az USA-ban

Az Egyesült Államok egyik déli tagállamban, Arizonában hétfőn meghaladta a százezret a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a floridai Miamiban pedig a járvány hétvégi fellángolását követően lezárták az éttermeket és a tornatermeket. Eközben Kaliforniában egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az arizonai egészségügyi tárca hétfőn közleményben jelentette be a járvány áldozatainak számát, kiemelve, hogy a 101 ezer 471 fertőzött közül 62 ezren 44 évesnél fiatalabbak. Cara Christ, a tárca vezetője közölte azt is, hogy a 20-44 év közöttiek terjeszthetik a leginkább a fertőzést.

Miamiban és egész Miami-Dade megyében átmeneti időre felfüggesztették az újranyitási terveket, miután a hétvégén Florida egész területén több mint 10 ezer új esetet regisztráltak. Carlos Gimenez, a megye vezetője bejelentette: az éttermeken és a tornatermeken kívül ismét le kell zárni a báltermeket és a fitneszközpontokat, az autó-, és játékkölcsönzőket, és tilos nagy lélekszámú összejöveteleket tartani. A politikus arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben az emberek nem tartják be az előírásokat, akkor meghosszabbíthatják Miami híres tengerparti strandjainak zárva tartását. A Miami melletti strandoknak ugyanis kedden kellene újranyitniuk.

Floridában a járvány kezdete óta több mint 206 ezren fertőződtek meg a koronavírussal.

https://www.instagram.com/p/CCPEnUegnQ0/

Kaliforniában hétfőn, egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak – jelentette a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adataira hivatkozva az amerikai közszolgálati rádió (NPR) hétfő este, amelyek szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója sajtóértekezleten jelentette be, hogy az elmúlt két hétben 50 százalékkal nőtt a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel kórházban kezeltek aránya. A kórházban ápoltak harmada Los Angeles megyében betegedett meg. A kormányzó közölte azt is, hogy az állam fővárosában, Sacramentóban fertőtlenítés miatt átmenetileg lezárják a törvényhozás épületét.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a járvány fellángolásában jelentős szerepet játszottak a tüntetések.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hétfőn több mint ezer új megbetegedést regisztráltak az északnyugati Washington államban is, ahol már csaknem 37 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma.

A georgiai Atlanta polgármestere, Keisha Lance Bottoms bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A demokrata párti polgármester – aki gyakran jelen volt a Black Lives Matter nevű mozgalom tüntetésein, de miután agyonlőttek egy nyolcéves kislányt, vasárnapi sajtóértekezletén kijelentette, hogy „elég volt” – a Twitteren közölte, hogy tünetmentes. Georgiában egyébként hétfőn több mint 1500 új fertőzöttet regisztráltak.

A járvány új hulláma eddig megkímélte a korábban leginkább sújtott két keleti parti államot, New Yorkot és New Jerseyt. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a hétfői sajtóértekezletén haragosan reagált arra, hogy a hétvégén nagy tömegek népesítették be a New York városhoz közeli tengerparti strandokat úgy, hogy közben nem tartották be a társasági távolságtartásra vonatkozó javaslatokat.

Hétfőn két amerikai egyetem – a massachusettsi Cambridge-ben lévő Harvard és a New Jersey állambeli Princeton városában található Princeton Egyetem – is bejelentette, hogy ősszel csak korlátozott mértékben nyitják meg campusaikat a diákok előtt, s ez valószínűleg mindkét szemeszterben így marad. A két egyetem egyelőre távoktatásra rendezkedik be. A New Jerseyben lévő Rutgers Egyetem hétfőn szintén azt jelezte, hogy kurzusainak nagy részét az interneten tartják meg a 2020-2021-es tanévben.

A koronavírus az Egyesült Államok mind az 50 tagállamában jelen van, jelenleg eddig több mint 2 millió 900 ezer fertőzést regisztráltak és a fertőzés következtében kialakult Covid-19 betegségben, vagy annak szövődményeiben több mint 130 ezren haltak meg.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »