A bankokat is elérhetik a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatti szankciók

A republikánus többségű szenátus egyhangúlag szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amelyet szerdán későn este a demokrata többségű képviselőház is egyhangúlag fogadott el és az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény alkalmazása esetére tartalmaz szankciós intézkedéseket.

Törvényerőre emeléséhez Donald Trump amerikai elnöknek még alá kell írnia a kongresszusi javaslatot.

A törvény büntetőintézkedések kiszabását helyezi kilátásba azon felelős kínai tisztségviselők ellen, akik alkalmazzák az új hongkongi nemzetbiztonsági törvényt, amely az amerikai álláspont szerint elnyomó, megtorló jellegű. A szankciók „minden személyre vonatkoznak, aki részt vesz a hongkongi népnek megígért alapvető szabadságjogokat támadó cselekedetekben” – fogalmaz a törvényjavaslat szövege.

Egyben büntető intézkedéseket helyez kilátásba „azon bankok ellen, amelyek saját hasznukat az alapvető emberi jogok elé helyezve úgy döntenek, hogy finanszírozzák Hongkong autonómiájának lerombolását”.

A jogszabály arra hatalmazza fel az amerikai pénzügyminisztériumot, hogy először azonosítsa be azokat a bankokat és pénzügyi intézményeket, amelyek lehetővé teszik a kínai kormányzatnak a nemzetbiztonsági törvény alkalmazását, és ha amerikai felszólításra nem állnak el ettől, akkor szabjanak ki rájuk szankciókat.

Ezek várhatóan az intézmények vezető tisztségviselőit érintő vízumkorlátozásokat és a pénzügyi intézmények dollárban történő tranzakcióira vonatkozó megszorításokat jelentenek majd.

Chris Van Hollen, a törvényjavaslat demokrata párti társszerzője a voksolás előtt a szenátusban úgy fogalmazott: a hongkongi helyzet és a hongkongi emberek támogatása „sürgős” döntést igényel. Pat Toomey, a javaslat republikánus társszerzője azt emelte ki: „a törvény azt üzeni, hogy az Egyesült Államok és a szabad világ többé nem hajlandó nem tudomást venni a leggonoszabb cselekedetekről”.

Washington május végén már erőteljes figyelmeztetést intézett Pekinghez azzal, hogy megvonta Hongkongtól a kedvezményezett kereskedelmi státuszt. A héten az amerikai kormányzat bejelentette, hogy többé nem szállít fegyvereket Hongkongnak és egyúttal közölte azt is, hogy vízumkorlátozásokat léptet életbe egyes kínai felelős vezetők és családtagjaik ellen.

  • Előzmények:

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán azt jelezte: nem zárható ki, hogy a Trump-kormányzat további intézkedéseket foganatosít majd. A most elfogadott törvényjavaslattól függetlenül az amerikai törvényhozók előterjesztettek egy másik javaslatot is. A tervezet a kubaiakhoz hasonlóan a hongkongiaknak is elsőbbséget biztosítana az Egyesült Államokban benyújtott menedékkérelmeik elbírálásához.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »