A járvány az élelmiszerárakat is jelentősen feltornázta

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a boltban vásárolt élelmiszerek szezonálisan kiigazított árai 2,6 százalékkal emelkedtek áprilisban az egy hónappal korábbihoz képest. Ez a legnagyobb havi növekedés 1974 óta.

A szembeötlő változás elsősorban a húsárak emelkedésének köszönhető, lévén a koronavírus-járvány miatt számos húscsomagoló üzem kényszerült a munka szüneteltetésére, ami készlethiányhoz vezetett, ez pedig feltornázta az árakat.

Ráadásul az élelmiszeripari vállalatok és a szupermarketek várhatóan további áremelésre kényszerülnek a megnövekedett munka- és szállítási költségek miatt.

Sok vállalatnak ugyanis új berendezéseket kell vásárolnia, valamint át kell alakítania a gyárait és áruházait annak érdekében, hogy az ott dolgozók és a vásárlók biztonságban legyenek a vírustól. Ezen változtatások egy része pedig olyan plusz költségeket teremt, amelyek a vásárlókon “csapódnak le”.

Ahogy az árak emelkednek, egyre több vásárló fordul az olcsóbb élelmiszerek, a generikus márkák és a diszkontáruházak felé, a kiskereskedők pedig kétségbeesetten próbálják visszacsábítani őket.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Wall Street Journal oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: The Wall Street Journal / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás