További gazdaságélénkítő intézkedésekről döntött a spanyol kormány

A spanyol kormány 16 milliárd euró értékű, a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítését célzó pénzügyi alap létrehozásáról döntött a tartományok részére – jelentette be María Jesús Montero kormányszóvivő a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón Madridban. A támogatásból 9 milliárd euró az egészségügy, 2 milliárd euró pedig az oktatás területére fordítandó, míg a maradék 5 milliárd eurót a karanténidőszak miatt kieső bevételek ellentételezésére osztják szét.

A tizenhét tartomány és a két észak-afrikai exklávé nem egyformán részesül a négy részletben folyósítandó összegből, hanem aszerint, hogy hol, mennyire volt súlyos a járvány – hangsúlyozta a szóvivő. Az alap létrehozását a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Isabel Celaá oktatási miniszter beszámolt arról, hogy a jövő tanév első negyedévétől kezdve a közoktatási intézmények 500 ezer számítógépet és táblagépet kapnak rászoruló diákjaik számára, akik akár otthoni használatra is kölcsönkaphatják az eszközöket. A 260 millió euró értékű programmal a diákok közötti digitális szakadékot kívánják csökkenteni, mivel a járvány miatt bevezetett távoktatás során hozzáférési problémák merültek fel.

Spanyolországban a jövő tanévtől készülnek visszaállni a jelenléti oktatásra, amelyhez a szaktárca útmutatót is készített, javasolva a tantermekben a diákok ülőhelyei közötti legkevesebb másfél méteres távolság biztosítását, valamint a 15-20 fős tanulócsoportok kialakítását.

A spanyol egészségügyi minisztérium keddi adatai szerint eddig 244 328 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust az országban, az elmúlt egy nap során 76 új fertőzöttet azonosítottak.

Az elmúlt egy hétben 25-en hunytak el a fertőzés következtében. A halálesetek összesítését a szaktárca több mint egy hetet felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »