Reménykeltőek a legfrissebb kínai autóipari adatok

A legfrissebb becslések szerint Kína járműipari eladásai 11,7 százalékkal növekedtek májusban az előző év azonos időszakához képest – közölte a kínai gépjárműgyártók szakmai képviseleti szervezete (CAAM) kedden, megerősítve, hogy a világ legnagyobb autópiaca – két év óta először – végre fellendülésre utaló jeleket mutat.

A szervezet elmondása alapján a májusi értékesítéssel 2,14 millió autóra sikerül feltornázni az idei eladásokat – állításuk szerint ez a szám a legnagyobb társaságoktól begyűjtött értékesítési adatokon alapul. Már áprilisban is voltak biztató jelek: a CAAM adatai szerint az eladások 2,07 millió darabra rúgtak, ami 4,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Mivel a globális autóipart keményen sújtja a koronavírus-járvány, az ázsiai óriás a remény sugarává vált az olyan gyártók számára, mint például a Volkswagen és a General Motors.

Ugyanakkor ez még csak a kezdet, ugyanis Kínában a legsúlyosabb pillanatban gyakorlatilag senki nem vett új személyautót – és az elmúlt hónapok autóipari számai a világ többi részén is finoman szólva elkeserítőek -, ezért a kínai eladások idén összességében körülbelül 15 százalékkal fognak visszaesni a tavalyihoz képest. Ha pedig a járvány még hosszabb lefolyású lesz, a csökkenés mértéke akár 25 százalékra is felkúszhat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »