Koronavírus elleni vakcinát tesztel az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg ötven önkéntes katona – köztük öt nő – bevonásával megkezdi a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését – közölte kedden a védelmi minisztérium.

Az oltóanyag kidolgozásában a tárca 48. központi kutatóintézetének szakemberei vettek részt. Szerdán a hivatalos tájékoztatás szerint megkezdődik az önkéntesek első csoportjának kivizsgálása és a kísérletre való felkészítése.

Május 22-én vált ismertté, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai elsőként és nem hivatalosan önmagukon próbálták ki az ott kifejlesztett vektorvakcinát. A központ igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus sikeresnek nevezte a kísérletet, az oltások nem jártak káros mellékhatással.

Szergej Sojgu védelmi miniszter május 26-án azt ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a katonák július végéig befejezik az általuk fejlesztett vakcina klinikai kísérleteit. Azt, hogy ilyen kutatás folyik, április 7-én Igor Kirillov altábornagy, a sugárzás, vegy- és biológiai védelmi csapatok parancsnoka jelentette be. A szérum kifejlesztésében a 48. katonai kutatóintézet – amely korábban az ebola, a MERS és az influenza ellen is dolgozott ki oltóanyagot – együttműködött a NICEM-mel.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt az igazolt Covid-19-fertőzések száma 8863-mal 423 741-re nőtt. Ez 2,1 százalékos napi növekményt jelent, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 41,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 182-vel 5037-re, a gyógyultaké pedig 11 108-cal 186 985-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 11,1 millió laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 304 657 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »