Elkeserítőek az európai autóipari számok

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden publikált jelentése szerint áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben, kevesebb mint a negyedére esett vissza a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

A járványvédelmi korlátozások első teljes hónapjában, áprilisban 76,3 százalékkal csökkent az Európai Unióban fogalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbihoz képest. Az áprilisi éves csökkenés mértéke a statisztikák vezetése óta a legnagyobb.

Januárban 7,5 százalékkal, februárban 7,4 százalékkal, márciusban pedig már 55,1 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban. Áprilisban ez a mérséklődés 271 ezer új autót jelent a 2019 áprilisi 1,143 millióval szemben.

Az EU mind a 27 tagállamában kétszámjegyű volt az éves csökkenés. A legnagyobb visszaesés Olaszországban és Spanyolországban következett be: 97,6 és 96,5 százalékos. A nagyobb piacok közül Németországban 61,1 százalékkal, míg Franciaországban 88,8 százalékkal mérséklődött a forgalomba helyezés.

A januártól áprilisig terjedő négy hónapban 38,5 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban – Olaszországban 50,7 százalékkal, Spanyolországban 48,9 százalékkal, Franciaországban 48,0 százalékkal, Németországban pedig 31,0 százalékkal.

Az Európai Unióban fogalomba helyezett új autók száma 2020 áprilisában. Forrás: ACEA

Magyarországon áprilisban 6170 új autót helyeztek forgalomba – 50,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 12,4 ezernél -, az első négy hónapban pedig 38,8 ezret, azaz 16,9 százalékkal kevesebbet a tavalyi 46,7 ezernél.

A kérdéses hónapban Magyarország Romániával együtt a negyedik volt a legkisebb csökkenést elérő országok rangsorában. Dániában 37,0 százalékkal, Svédországban 37,5 százalékkal, Finnországban 38,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a forgalomba helyezett új autók száma. Az év első négy hónapjában elért éves csökkenés mértéke Magyarországon volt a második legkisebb a finnországi 11,8 százalék után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek