A briteknél is sok a haláleset az idősotthonokban

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonylatok arra vallanak, hogy jóllehet országosan már csökken az új koronavírus okozta halálozások száma, az idősotthonokban nagyon sokan halnak meg a Covid-19 betegségben.

Az ONS vizsgálatából kitűnik, hogy az április 17-én zárult egyhetes időszakban 1999-en vesztették életüket az angliai és a walesi idősotthonok lakói közül a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány miatt. A kimutatás szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma megkétszereződött a vizsgált héten az azt megelőző azonos időszakhoz képest.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig több mint 21 ezren haltak meg a Covid-19 betegségben, de a brit kormány által közölt halálozási adatok csak a kórházakban bekövetkezett halálesetek számát mutatják. A halálos áldozatok száma a legutóbbi, hétfő esti tájékoztatás szerint 360-nal nőtt 24 óra alatt. Ez eddig a legalacsonyabb napi növekedés ebben a hónapban.

A statisztikai hivatal keddi tanulmánya szerint ugyanakkor az év eleje és április 17-e között regisztrált, a Covid-19-járványhoz kötődő összes angliai és walesi haláleset 22,6 százaléka nem kórházakban következett be.

Emellett azt is kimutatták, hogy a fent említett két brit országrészben – ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él – az áprilisi 17-én zárult egy hétben 22 351 halálesetet jelentettek – 3835-tel többet, mint az ezt megelőző héten és 11 854-gyel többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Ez a legmagasabb heti halálozási szám ebben a térségben azóta, hogy a statisztikai hivatal 1993-ban elkezdte a heti halálozási adatok közlését a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján.

Az ONS keddi kimutatása szerint a vizsgált héten kiállított halottvizsgálati bizonylatok közül 8758 említi az „új koronavírus (Covid-19)” szóösszetételt, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 39,2 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz. Az egy héttel korábbi időszakban ez az arány 33,6 százalék volt.

Londonban – a nagy-britanniai Covid-19-járvány gócpontjában – az április 17-én zárult héten kiállított halottvizsgálati bizonylatok 55,2 százalékában szerepel a Covid-19 szó.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »