Makrogazdasági körkép: minden megáll a koronavírus miatt

A legsötétebb makrogazdasági forgatókönyv bontakozik ki a szemünk előtt – a koronavírus terjedése nemcsak Ázsiára korlátozódott, hanem megfertőzte  Európát és az Egyesült Államokat is. A nyugati országok egy ideig kívülről figyelték a Kínában jelentkező problémákat, abban bízva, hogy őket nem fogja érinteni a járvány. 

A társadalmak szinte figyelmen kívül hagyták az első eseteket és hagyták, hogy a vírus szabadon terjedjen. Csak most, az utóbbi napokban határoztak korlátozó intézkedésekről, ráadásul sok európai nagyvárosban – például Berlinben – a korlátozások nagyon lassan kerültek bevezetésre, ami tovább növeli annak esélyét, hogy a vírus széles körben terjedjen. Mindeközben a világgazdaság egyre nagyobb problémákkal néz szembe.

Mi történt Kínában? 

Amíg az elszenvedett gazdasági károk mértéke Európában és az USA-ban még bizonytalan, Kínát tekinthetjük példának. Korábban megírtuk, hogy sok gazdasági szektorban több mint 80%-os volt a visszaesés a leállás alatt. A tegnap publikált havi adat szerint az ipari termelés 13,5%-kal csökkent, a kiskereskedelmi forgalom pedig 20%-kal esett vissza év/év alapon. A fenti mutató ugyanakkor a januári és a februári KOMBINÁLT adat!

Ez azt jelenti, hogy csak a februári hónapot vizsgálva az ipari termelés valószínűleg 30% feletti mértékben, a kiskereskedelmi forgalom pedig közel 50%-kal esett vissza. Ez abszolút példa nélküli. A jó hír, hogy Kína lassan visszatér a természetes üzemmódba, a közlekedési forgalom nagymértékben nőtt a múlt héten, és úgy tűnik, ez egyben együtt jár az új esetek számának gyors csökkenésével is. A rossz hír az, hogy most a kínai áruk iránti külföldi kereslet fog zuhanni, és egy gyenge kínai gazdaság nem sokat segít más régiókon sem.

A pénzügyi felügyelő szervek láthatóan pániküzemmódban vannak, és hajlandóak megtenni azokat a lépéseket, amik a legutóbbi válság során segítettek. Ez masszív monetáris lazítást jelent a jegybankok részéről és költségvetési támogatásokat a kormányok részéről. Az amerikai Fed például már nullára vágta az alapkamatot és több szakaszban gazdaságélénkítő csomagokat jelentett be, de a Dow Jones index hétfőn pontértékben története legnagyobb napi zuhanását szenvedte el, százalékos összehasonlításban pedig csak egy 1929-es és egy 1987-es nap „előzte meg”.

https://www.instagram.com/p/B91upgdJ7h8/

Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások segítése még fontosabb lesz, mivel ha ezek nem kapnak segítséget, akkor egy gyors csődhullám söpörhet végig a szektoron, ami a gazdasági károkat jócskán megemelné.

A teljes elemzés elérhető az XTB weboldalán.
Amennyiben pedig szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »