Egy hónapra leállnak a BMW gyárai is

Számos autógyártó társaság után szerdán a német BMW is bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést az európai üzemekben és a dél-afrikai Rosslynban, várhatóan egy hónapra, április 19-ig.

Oliver Zipse, a bajor vállalat igazgatótanácsának elnöke müncheni tájékoztatóján kiemelte, hogy sok autókereskedő már bezárt Európában, hiszen „sok termékhez hasonlóan az autók iránti kereslet is jelentősen süllyed” a következő időszakban, a BMW pedig az értékesítési előrejelzésekhez igazítja a termelést – így szerdától leállítják a gyártást az európai üzemekben és a dél-afrikai Rosslynban, várhatóan egy hónapra, április 19-ig.

A 2019-es eredményeket ismertető tájékoztatón közölték, hogy 2,538 millió autót értékesítettek tavaly, ami 2,2 százalékkal több a 2018-ban regisztrált 2,483 milliónál. Az árbevétel 104,21 milliárd euró volt (36 ezer milliárd forint), 7,6 százalékkal meghaladta az előző évben elért 96,85 milliárdot. Az adózás előtti nyereség (EBT) 7,11 milliárd euró volt, 26,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi 9,62 milliárdhoz képest.

BMW márkájú autóból 2,186 milliót adtak el, ami 3,3 százalékos növekedés, a társasághoz tartozó Mini gépkocsi márka értékesítése 4,6 százalékkal 350 ezer darabra csökkent, Rolls-Royce márkájú luxusautóból 5100 darab kelt el, ami 21,6 százalékos növekedés. A BMW motorkerékpárok értékesítése 5,8 százalékkal 175 ezer darabra emelkedett 2019-ben.

Kiemelték, hogy az év vége igen jól sikerült, 2019 utolsó negyedéve a társaság történetének legjobb három hónapja volt, értékesítésük éves összevetésben 1,4 százalékkal 655 ezer darabra nőtt, bevételük 19,9 százalékkal 29,3 milliárd euróra ugrott, az adózás előtti eredmény pedig 14,2 százalékkal 2,05 milliárd euróra.

A napokban az ágazat számos külföldi szereplője mellett a Volkswagen csoport és a német autógyártás harmadik meghatározó tényezője, a Mercedes-Benz márkájú kocsikat gyártó Daimler is bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést Európában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »