Megint lépett a Fed, de ez is kevés volt a tőzsdéknek

A Wall Street 1987 óta nem zárt akkora veszteséggel, mint tegnap. A koronavírus-járvány miatt a Fed 1500 milliárd dollárt pumpál a piacokra – jelentette csütörtök este a The Wall Street Journal című lap.

A Wall Streeten az irányadó indexek értéke napközben 10 százalékot zuhant, és ebben szerepe volt annak is, hogy Donald Trump elnök szerdán este bejelentette: a külföldi utasok beutazási tilalmát kiterjesztik 26 európai országra is.

“Ez volt a legköltségesebb beszéd a történelemben” – idézett az amerikai közszolgálati rádió (NPR) egy tőzsdepiaci szereplőt.

Csütörtökön a Dow Jones indexe kereken 10, a Nasdaq pedig csaknem 10 százalékot zuhant. Az S&P 500 pedig 9,5 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Meredeken zuhantak a koronavírusos-járvány által leginkább érintett vállalatok részvényei, például több amerikai légitársaság és hajózási vállalat veszített sokat. A United Airlines részvényeinek értéke 25, a Delta Air Linesé 21 százalékot csökkent, az üdülőhajókat működtető Royal Caribbean Cruises részvényei pedig 32 százalékot veszítettek értékükből.

“Nem logikusan, matematikai alapon közelítünk a dolgokhoz. Az ismeretlentől való félelmünkben mindent túlreagálunk” – idézte a The Wall Street Journal Steven Dudash-t, egy chicagói székhelyű alapkezelő elnökét.

Az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) a kereskedés közepén bejelentette: 1500 milliárd dollárt injektál a rövidtávú – azaz három és egyhónapos lejáratú – hitelek piacába. A bejelentés hatására az indexek ideiglenesen csökkenteni tudták veszteségeiket, de a nap végére elfogyott a lendület, így az amerikai tőzsdék – az európai piacokhoz hasonlóan – óriási mínuszban zártak. Négy napon belül ez lesz a Fed harmadik beavatkozása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A legnagyobb amerikai bankokat szintén nagyon érzékenyen érinti az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet. A Morgan Stanley, a Citigroup, és az egyébként vezetői gondokkal küszködő Wells Fargo értéke mintegy 15 százalékkal csökkent. Amerikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a hitelpiacokat további sokkhatások érhetik, amennyiben egyes beruházócégeket leminősítenek. Ebben az esetben a nagy tőzsdei beruházók – köztük például a nyugdíjalapok – gyors kötvényeladásba kezdhetnek, és ennek jelentős mértékű romboló hatása lenne a gazdaság egészére.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Csődvédelmet kért a CSA

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság a pénteken publikált közleménye szerint. A cég a honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a prágai cégbíróságon fizetésképtelenné válás miatt csődöt jelentett, mivel lejárt az állami hitelgarancia.

Read More »