Az USA lebombázott néhány fegyverraktárat Irakban

Az amerikai hadsereg Irán támogatását élvező öt iraki milícia állásaira mért csapásokat – jelentette be csütörtök este az amerikai védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint az amerikai hadsereg a milíciák fegyverraktárait bombázta.

Mint a Pentagon közleménye fogalmazott: “az Egyesült Államok védelmi jellegű, célzott csapásmérést hajtott végre a Kataib Hezbollah állásai ellen több helyütt Irakban”.

A Kataib Hezbollah egy iraki síita félkatonai csoport, amelyet Teherán támogat, s az az Abu Mahdi al-Muhandisz alapította, aki január elején vesztette életét abban az amerikai dróntámadásban, amelyet az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka, Kászim Szulejmáni tábornok ellen hajtottak végre.

A Pentagon szerint a Kataib Hezbollah elleni csapásmérések “arányosak voltak”, és válaszként szolgáltak arra a szerdai rakétatámadás-sorozatra, amelyet a milicisták a Bagdadtól mintegy húsz kilométernyire északra fekvő Tadzsi támaszpont ellen intéztek. A támaszponton amerikai katonák is szolgálatot teljesítenek, s a támadásban két amerikai és egy brit katona vesztette életét.

Közleményében az amerikai védelmi minisztérium egyúttal hangsúlyozta: “ezeknek a terrorista csoportoknak fel kell hagyniuk az amerikai és a koalíciós erők elleni támadásaikkal, ellenkező esetben számolniuk kell a következményekkel az általunk megválasztott helyen és időben”.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön – még a csapásmérések előtt – azt közölte újságírókkal, hogy Donald Trump amerikai elnök felhatalmazást adott a szerdai rakétatámadásokra adandó válaszlépésekre. A miniszter akkor még konkrét lépésekről nem kívánt beszélni – mint fogalmazott: “nem fogom megtáviratozni az Egyesült Államok válaszlépéseit”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek