Megmentheti-e az amerikai jegybank a bikapiacot? 

A piacok imádják a monetáris lazítást. Széleskörű a konszenzus abban a kérdésben, hogy a Wall Streeten 11 éve tartó bikapiacot erősen támogatták a Fed unortodox lépései. Sokan elkezdtek abban hinni, hogy a jegybankok ki tudják húzni a tőzsdéket bármilyen bajból.

Most, hogy a Fed 50  bázispontos, rendkívüli kamatvágásra szánta el magát, a kérdés aktuálisabb, mint valaha: tényleg így van?

A Fed mentőakciója 

Február utolsó kereskedési napján, múlt pénteken a Fed kiadott egy szűkszavű közleményt, miszerint az amerikai gazdaság jó állapotban van, és a jegybank vizsgálja, hogy a koronavírusnak lesz-e rá bármilyen hatása. Kedden már egy rendkívüli, 50 bázispontos kamatcsökkentésről döntött (a szokásos lépésköz 25 bázispont).

Ez igen komoly hangulatváltozást tükröz néhány nap leforgása alatt, azt jelezve, hogy komoly lehet a probléma, amire komoly választ adnak.

Új koronavírusos esetek száma Kínán kívül és az érintett országok száma. Forrás: XTB research / Worldometers

Normális esetekben a piacok imádják a monetáris lazítást. Tavaly, amikor a Fed három kamatvágást hajtott végre és kötvényvásárlásokkal is segítette a piacot egy kisebb gazdasági lassulás során, a tőzsdék is jól reagáltak. Nem csoda, hogy az első, hirtelen reakció kedden is pozitív volt – de mi van akkor, ha a rendkívüli kamatvágás a bajokat jelzi előre? A narratíva ilyen gyors megváltoztatása vajon nem azt sugallja, hogy a Fednél is bepánikoltak?

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mit mutat a történelem? 

Nem ez az első eset, amikor a FED ülésen kívül, azaz köztes időszakban vagy a szokásosnál nagyobb mértékben hajt végre kamatcsökkentést. A dotkom lufi kipukkanása, az LTCM összeomlása, a bankválság – sokszor láttunk már hasonló akciókat, ami lehetővé teszi, hogy kövessük a piacok válaszreakcióit. Hét ilyen válaszreakciót válogattunk össze az elmúlt 50 évből. Több eset volt, de egyes eseményeknél többször is lépett a jegybank (a globális pénzügyi válság esetén például háromszor), így csak az első lépésre adott válaszreakciókat vettük figyelembe.

Milyenek az eredmények? Meglehetősen furcsák. Az első havi eredmény egy átlagosan 1%-os erősödés az S&P 500 indexnél, mivel a kereskedők örülnek a stimulusnak. Három hónapos időtávon már -1,25% az átlagos hozam, ami azt jelzi, hogy felismerték a problémát és eltűnt a kezdeti lelkesedés, éves alapon viszont átlagosan több mint 5% az erősödés mértéke, azaz a jegybank lépését végül sikeresnek lehet értékelni.

A kereskedőknek a vírus terjedésére kell figyelni, nem a Fedre

A fentieknek egyetlen konklúziója van – a Fed kamatvágása nem állítja meg a medvepiacot, ha az alapját adó probléma igazán komoly. Most ez a helyzet? Még nem tudhatjuk biztosan. Ha az Egyesült Államok és Európa arra kényszerül, hogy a Kínában tapasztaltakhoz hasonló korlátozásokat vezessen be (ami Kínában például az autóeladások 80%-os esését eredményezte februárban) akkor a helyzet tényleg nagyon komoly lenne. Ezért kell a befektetőknek a járvány terjedési adatait figyelni, ami minden nap elérhető a “Market Wrap”-ben, az első posztban az xStation platformon.

Az elemzés bővített verziója az XTB weboldalán olvasható.
  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek