Koronavírus: 400 felett a németországi fertőzöttek száma

Új szakasz kezdődött Németországban az új koronavírus okozta járványban, most már nem a külföldön történt fertőzések a meghatározóak, hanem a belföldiek – mondta Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője csütörtöki berlini tájékoztatóján.

Az intézet összesítése szerint csütörtökön elérte a 400-at megerősített koronavírus-fertőzések száma – ez 160 esettel több az egy nappal korábbi 240-nél, a 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött.

Az RKI a járási szintről a tartományi hatóságokhoz bejelentett, majd onnan a szövetségi intézethez hivatalosan továbbított adatokról közöl összefoglalót. Közleményeiben kiemeli, hogy „a helyzet nagyon dinamikusan változik”, így eltérések lehetnek táblázatai és más hivatalos források, köztük az érintett tartományi kormányok adatai között.

A Bild című lap a tartományi egészségügyi minisztériumoktól összegyűjtött adatok alapján a hírportálján csütörtök este azt írta, hogy már az 500-at is meghaladta a bizonyított fertőzések száma. A legtöbb esetet – 302 fertőzést – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták, a második Baden-Württemberg 89 esettel, a harmadik Bajorország 73 esettel.

Az esetek száma tíz napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

A február 25-én kezdődött időszak első napjaiban a külföldön történt fertőzések voltak a meghatározóak. Olaszországban 64, Iránban 14, Kínában 2 olyan ember szervezetébe jutott be a vírus, akinél Németországban mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Újabban viszont már a határon belüli fertőzések vannak többségben, a vírus már nem kívülről hatol be, hanem az országon belül terjed – fejtette ki az RKI vezetője.

Ez igen fontos fejlemény, és esélyt kínál a települési, járási egészségügyi hivataloknak, hogy megtalálják és szükség esetén karantén alá helyezzék mindazokat, akikkel a fertőzöttek érintkeztek – tette hozzá Lothar Wieler, aláhúzva, hogy továbbra is következetesen érvényesíteni kell a járvány terjedésének feltartóztatását célzó stratégiát.

Azonban nem szabad megfeledkezni az influenzajárványról sem – hangsúlyozta az RKI vezetője, ismertetve: az év eleje óta csaknem 120 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és a megbetegedésekkel összefüggésben 202 haláleset történt.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 95 ezret, a halálos áldozatok száma 3200 felett van. A járvány 79 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »