Még a halakról is vita van az EU és Nagy-Britannia között

Komoly eltérések vannak Nagy Britannia és az EU álláspontja között – jelentette ki Michel Barnier az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben a két fél közötti első kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalási forduló utáni sajtótájékoztatón.

Nehéz lesz megkötni a megállapodást, de nem lehetetlen. Még csak az első fordulónál tartunk – tette hozzá. Barnier elmondta, hogy az uniós és a brit nézőpontok elsősorban az egyenlő versenyfeltételekkel kapcsolatban ütköznek. További nézeteltérések a  halászati jogokkal kapcsolatban állnak fent, mivel Nagy Britannia évente megújuló különmegállapodást kíván kötni az unióval, amely Barnier szerint „nem megvalósítható.”

„Az Egyesült Királyság elutasítja, hogy a halászat részét képezze gazdasági megállapodásunknak. Minden évben újra akar tárgyalni a brit és az európai vizekhez való kölcsönös hozzáférésről, amelyet én személy szerint, egyáltalán nem tartok kivitelezhetőnek” – hangsúlyozta.

Szerinte további „súrlódásokra” ad az okot, hogy Nagy-Britannia elutasítja a szigorú uniós rendelkezéseket az egyenlő versenyfeltételekről, amely tisztességes versenyt biztosítana a uniós és brit vállalatok között.

Barnier továbbá, megállapodást akadályozó tényezőnek nevezte azt is, hogy Nagy Britannia nem akar többé a Európai Bíróság joghatósága alá tartozni. Azonban, véleménye szerint „van remény arra, hogy mindkét fél számára elfogadható egyezményt sikerül tető alá hozni.”

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az EU-ból, ezzel december 31-ig tartó átmeneti időszak vette kezdetét,  ez idő alatt London továbbra is alkalmazni fogja az uniós jogot, de már nem rendelkezik képviselettel az uniós intézményekben. Az átmeneti időszak egy vagy legfeljebb két évvel meghosszabbítható, amennyiben erről a felek július 1. előtt megállapodnak.

Boris Johnson brit kormányfő korábban nyilatkozatában elvetette ezt a lehetőséget, sőt, azt is jelezte, hogy ha júniusig nem sikerül érdemi haladást elérni a kereskedelmi tárgyalásokon, akkor inkább a megállapodás nélküli kilépés véghezvitelére koncentrálna a brit kormány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »