Kína továbbra is kiáll a hongkongi vezetés mellett

A kínai kormány szilárdan támogatja a hongkongi vezetést az utóbbi elleni tüntetéshullám kitartása és a különleges közigazgatású terület gazdasági teljesítményének romlása ellenére – jelentette ki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, amikor hétfőn Pekingben fogadta Carrie Lam hongkongi kormányzót.

„A kiadatási törvény módosítása miatti huzavona árt a hongkongi társadalomnak, de a kínai kormány eltökélt abban, hogy fenntartja az egy ország, két rendszer elvet, és továbbra is támogatja Lam kormányzót és kabinetjét Hongkong hosszú távú prosperitása és stabilitása érdekében” – mondta Li Ko-csiang a kormányzónak zárt ajtók mögötti találkozójukon, amelyről a hongkongi hivatalos kábeltévé tudósított.

Hongkongban fél éve tart a nagy tüntetéshullám, amelyet a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, de amely mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult át, miközben a kormány már hónapok óta teljesen visszavonta a tervezetet. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a tüntetőkkel.

„Hongkong gazdasága egyértelműen hanyatlik, ami komoly károkat okoz több szektornak és súlyos, bonyolult helyzetet teremt a társadalomban, amelyből még nem látszik a kiút. De a terület kormányának továbbra is fel kell vennie a küzdelmet az erőszakkal és a káosszal, helyre kell állítania a rendet, továbbá gyorsan meg kell oldania egy sor mélyen gyökerező problémát” – tette hozzá a kínai miniszterelnök, és dicsérte Lamot vezetői képességéért.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A hongkongi kormányzót a nap folyamán Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja. A helyi sajtó azt találgatta, hogy Hszi új iránymutatásokkal láthatja el Lamot a válságra vonatkozóan, esetleg kormányátalakítást is javasol neki. A Reuters hírügynökség szerint azonban a kormányzó megnyilvánulásaiból az látszott, hogy most nem tartja fontosnak a kormányátalakítást, előbb az erőszakot akarja megfékezni, helyreállítani a rendet, és szélesebb párbeszédet akar kezdeményezni a társadalommal. A hongkongi kormányzó minden évben tesz egy ilyen látogatást Pekingben.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Forrás: MTI/Kyodo/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »