Sorozatos választási csalásra panaszkodik a fehérorosz ellenzék

Tömeges csalásokra panaszkodott vasárnap az ellenzék a fehéroroszországi választásokon. A volt szovjet köztársaságot 25 éve Aljakszandr Lukasenka irányítja, azóta egyetlen választást sem találtak szabadnak és méltányosnak a nemzetközi megfigyelők.

Hivatalos adatok szerint a részvételi arány 77,22 százalék volt, így a szavazás érvényes. A választók több mint 35 százaléka levélben szavazott még vasárnap előtt.

A 6,8 millió szavazásra jogosult állampolgár a parlament alsóházának 110 képviselőjét választotta meg 516 jelölt közül. A jelenlegi hatalmat bíráló szervezetek vezetői és az eddigi két ellenzéki képviselő nem indulhatott.

Késő délutánig csaknem 600 jogsértést jelentettek az ellenzéki pártok megfigyelői. Az emberi jogi szervezetek megfigyelőit állításuk szerint kizavarták a szavazóhelyiségekből.

Aljakszandr Lukasenka szavazata leadásakor bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. “Ha a társadalomnak nem tetszik, hogy az elnök szervezi meg (a szavazást), jövőre választhat újat, én nem ragaszkodom hozzá” – mondta. A 65 éves politikus ötödik megbízatása 2020-ban jár le.

Minszk, 2019. november 17.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nyilatkozik a sajtónak, miután voksolt egy minszki szavazóhelyiségben 2019. november 17-én, a fehéroroszországi parlamenti választás napján.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Lukasenka a héten Ausztriában járt – ez volt az első látogatása az Európai Unióban három év alatt -, ahol óvakodott a demokratikus szabadságjogok megsértésétől és a politikai és gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta.

Maja Kocijancic EU-szóvivő előzőleg közölte, hogy az unió közelről figyeli a vasárnapi választásokat és “a nemzetközi normáknak megfelelő, igazságos és átlátható választásokat” akar.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 400 megfigyelőt küldött a fehéroroszországi választásokra.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AFP/TASZSZ/AP/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »