Éles lőszer bevetésével fenyegetőzik a hongkongi rendőrség

A hongkongi rendőrség hétfőn bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja, miután a kormányellenes tüntetők is „halálos fegyvert” használtak vele szemben.

A bejelentés előzménye, hogy a demonstrációk központjává formálódott műszaki egyetemnél vasárnap egy rendőrt nyílvessző sebesített meg a lábán.

Az egyetemet a rendőrség teljesen körbezárta, több százan bent rekedtek. A területet páncélozott járművek veszik körül, a tüntetőket vízágyúval és könnygázzal próbálják megfékezni. Az összecsapások egész vasárnap éjjel tartottak. Hétfő reggel a diákok egy nagyobb csoportja megpróbált kitörni, de visszaszorították őket.

Éles lőszert a hat hónapja tartó megmozdulások kezdete óta eddig nem használtak a rendőrök. A figyelmeztetés úgy szól, hogy ennek bevetésére akkor kerülhet sor, ha a tüntetők nem szüntetik be a „halálos fegyverek” alkalmazását.

Hongkong, 2019. november 13.
Íjjal lő ki égő lövedéket egy kormányellenes tüntető Hongkongban 2019. november 13-án. A Kína különleges közigazgatási övezeteként működő városban hatodik hónapja tartanak a tiltakozó megmozdulások, amelyek eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen irányultak, annak visszavonása óta pedig a tüntetők szélesebb körű demokráciát, a Kínától való függetlenedést és Carrie Lam kormányzó lemondását követelik.
MTI/EPA/Jerome Favre

A Kínához tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező városban áprilisban kezdődött a tüntetéshullám, a demonstrálók eleinte a kiadatási törvény módosítása elleni tiltakoztak, majd a tömeges felvonulások demokratikus reformokat követelő, az erősödő pekingi befolyást elutasító és a kormányzó távozását követelő tiltakozásokká nőtték ki magukat.

A tüntetések gyakran erőszakba torkollnak, komoly forgalmi fennakadásokat és súlyos gazdasági károkat okozva a hét és fél milliós nagyvárosnak. A rendszer bírálói attól tartanak, hogy a kormányzó emiatt rendkívüli intézkedéseket hoz, és kérni fogja a kínai hadsereg beavatkozását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »