Egyetlen ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe

Egyetlen ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson, amelyen az ellenzék szerint tömeges csalások történtek. A nemzetközi megfigyelők – közöttük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői – is bírálták a választásokat a demokratikus szabályok be nem tartása miatt.

A választási bizottság honlapján hétfő reggel közzétett eredményekből ítélve kizárólag a volt szovjet köztársaságot 25 éve vezető Aljakszandr Lukasenka államfővel szövetséges pártok jelöltjei kerültek be a törvényhozásba.

A 2016-ban tartott parlamenti választáson húsz év óta először két ellenzéki jelöltet is megválasztottak, ezúttal azonban egyikük sem indulhatott. Mikalaj Sztatkevics ellenzéki vezető szerint a választási eredmények már rég eldőltek, a hatóságok válogatták ki a megfelelőnek tartott képviselőjelölteket. „Fehéroroszországban választáson nem lehet hatalomváltást elérni” – szögezte le a politikus.

Ligyija Jermosina, a központi választási bizottság elnöke hétfő reggeli sajtótájékoztatóján arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen ismert emberek kerültek be a parlamentbe. Említette köztük Marija Vasziljevicset, a tavalyi országos szépségverseny győztesét és Lilija Ananics volt tájékoztatási minisztert.

Minszk, 2019. november 13.
A fehérorosz ellenzéki Egyesült Polgári Párt kampánycsapatának tagja „a tisztességes választásért” jelentésű transzparenst fog Minszkben 2019. november 13-án.
MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Az ellenzék tömeges csalásokra panaszkodott. Megfigyelők már a választás kezdete előtt világossá tették, hogy a választási kampányra vonatkozó korlátozások és a média feletti állami ellenőrzés eleve kizárja igazságos választások megtartását. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több mint 400 megfigyelőt küldött az eseményre. A három évvel ezelőtti parlamenti választás után az EBESZ számos szabálytalanságot állapított meg, és átláthatatlannak találta a voksolás menetét.

„Ezek a választások a demokratikus értékek tiszteletének teljes hiányáról tanúskodtak” – állapította meg a mostani választásokról hétfőn Margareta Cederfelt, az EBESZ küldöttségének vezetője, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének alelnöke, aki bírálta „az alapvető szabadságjogok” korlátozását is.

Corien Jonker, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) küldöttségvezetője újságírók előtt hétfőn kijelentette, hogy a parlamenti választáson az ország alkotmánya által biztosított számos szabadságjog korlátozásának voltak a szemtanúi.

Fehéroroszországban a teljes hatalom Aljakszandr Lukasenka kezében van. Az államfő szavazata leadásakor bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. „Ha a társadalomnak nem tetszik, hogy az elnök szervezi meg (a szavazást), jövőre választhat újat, én nem ragaszkodom hozzá” – mondta. A 65 éves politikus ötödik megbízatása jár le 2020-ban.

Fehéroroszország hagyományosan az Oroszországgal szoros összefonódást hirdető politikai irányvonalat követi. Minszk és Moszkva 1999-ben uniós szerződést is kötött a politikai és gazdasági integráció elmélyítéséről. Az utóbbi években azonban Lukasenka igyekezett rendezni országa kapcsolatait az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal is. A fehérorosz elnök 2016 óta először tett hivatalos látogatást idén november 12-én egy európai uniós tagállamban, Ausztriában, miután megszüntették az országával szemben elrendelt szankciókat.

Fokozódik Putyin nyomása Fehéroroszországon

Fehéroroszország sorsa nagyban függ Putyin nyugdíjazási tervétől

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »