Öt hónap után megbuktatták a moldovai kormányt

Megbukott a Maia Sandu vezette moldovai kormány kedden a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmatlansági szavazáson, mindössze öt hónappal azután, hogy beiktatták tisztségébe.

A 101 tagú egykamarás parlamentben 63 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt, köztük az ellenzéki Moldovai Demokrata Párt (MDP) képviselői.

A Reuters hírügynökség szerint a Sandu vezette, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző Most (ACUM) pártszövetség és koalíciós társa, az Oroszország által támogatott Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezésének joga körül folytatott vita miatt romlott meg.

A pártoknak most 90 napjuk van arra, hogy megpróbáljanak új kormányt alakítani, ha ez nem sikerül, újabb parlamenti választásokat kell kiírni.

Chisinau, 2019. november 12.
Maia Sandu moldovai miniszterelnök sajtóértekezletet tart a chisinaui kormányépületben 2019. november 11-én. Sandu kormánya november 12-én megbukott a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmatlansági szavazáson. A 101 tagú egykamarás törvényhozásban 63 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt.
MTI/EPA/Dumitru Doru

A 3,5 millió lakosú, Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot politikai bizonytalanság sújtja, főként az “évszázad lopásaként” ismert botrány óta, amely során három bankon keresztül egymilliárd dollárt sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben.

A korrupcióval szembeni szigorú álláspontjáról ismert Sandu egy – a Reuters megfogalmazása szerint – valószínűtlen koalícióra lépett a szocialistákkal annak érdekében, hogy megpróbálják eltávolítani a hatalomból az MDP-t, amelynek korábbi elnöke Vladimir Plahotniuc moldovai oligarcha, akit korrupcióval és hatalombitorlással vádolnak. Plahotniuc ezt követően elhagyta az országot, és távozott a párt vezetői tisztségéből.

A Reuters szerint a legutóbbi koalíció is a moldovai társadalomban meglévő megosztottságot tükrözte: miközben az ACUM szándéka az uniós csatlakozás, addig a jelenlegi elnök, Igor Dodon által korábban vezetett Szocialista Párt szorosabb kapcsolatokra törekszik Moszkvával.

A koalícióban azonban nézeteltérés támadt a főügyész kinevezésének jogával kapcsolatban. Sandu azt akarta, hogy miniszterelnökként ő maga választhassa ki a főügyész személyét, miközben a szocialisták egy, az igazságügyi minisztérium alatt működő különbizottságot akartak ennek eldöntéséhez. Sandu azzal érvelt, hogy a főügyész kiválasztásának joga “elengedhetetlen” ahhoz, hogy kormányfőként teljesíthesse a korrupcióval szembeni harcra vonatkozó ígéretét, és visszaszerezhesse az ellopott, egymilliárd dollárnak megfelelő összeget.

“Hatékony ügyészeket és bírókat akarunk, akik a törvény nevében hoznak döntéseket. Azt akarjuk, hogy azok, akik ellopták az egymilliárdot, menjenek börtönbe. Ilyen egyszerű. Ezt akarja az egész társadalom is” – fogalmazott.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »