Rendeződni látszik a moldovai belpolitikai válság

Pavel Filip eddigi moldovai miniszterelnök kormánya lemond, a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) pedig ellenzékbe vonul, lehetőséget biztosítva ezzel a belpolitikai válság rendezésére – jelentette be pénteken Vladimir Cebotari, az MDP alelnöke, hozzátéve, hogy az MDP elismeri Maia Sandu miniszterelnök szombaton megalakult koalíciós kormányát.

„Ellenzékbe vonulunk (…) Pavel Filip kormánya pedig minden miniszterével lemond. Ez az egyetlen kiút a politikai válságból” – hangsúlyozta Cebotari.

Igor Dodon, az ország alkotmánybírósága által hivatalából felmentett elnök jelzésértékűnek és helyénvalónak minősítette az MDP vezetőségének döntését, valamint azt, hogy felhívást intéztek a kormányzat, illetve a kormányhivatalok blokádjának feloldására.

Bár Moldovában múlt szombaton koalíciós kormányt alakított az Igor Dodon elnököt támogató Szocialista Párt és az Európai Unió-párti Acum (Most) pártszövetség, az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha irányította MDP a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak a törvényesen előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, ezért az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet.

A bírói testület az MDP-vel egyetértésben vasárnap felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont, s egyúttal a demokrata párti Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Filip bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előrehozott választást írt ki.

A parlament ennek ellenére folytatta munkáját, ráadásul Dodon sem hajlandó feladni elnöki jogköreit. Plahotniuc hívei viszont eddig a kormányhivatalok blokádjával akadályozták az új kormány tagjait, hogy elfoglalhassák helyüket. Moldovában így patthelyzet, lényegében kettős hatalom alakult ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek