Szíria: a NATO-főtitkár bizakodó a tűzszüneti megállapodást illetően

Két NATO-tagállam – az Egyesült Államok és Törökország – előremutató, Szíria északkeleti részére vonatkozóan a múlt hét második felében kötött, majd meghosszabbított tűzszüneti megállapodása lehetőséget kínál a békére, és alapot teremt a konfliktus politikai megoldására – jelentette ki Jens Stoltenberg Brüsszelben szerdán.

A NATO-főtitkár a szövetséges országok csütörtökön kezdődő, kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy lehet építeni a tűzszüneti megállapodásra, ugyanis annak eredményeképpen máris tapasztalható az erőszak csökkenése. A kialakult észak-szíriai konfliktus politikai megoldásához azonban – a tűzszüneti megállapodásban foglaltak szerint a harcok teljes leállítására van szükség.

Fontosnak nevezte, hogy a török haderő visszafogottan és a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával járjon el. “Semmi sem veszélyeztetheti a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet felszámolása érdekében eddig elért eredményeket” – hangsúlyozta Stoltenberg.

Elmondta, hogy megbeszélést folytatott Annegret Kramp-Karrenbauerrel a Szíria északkeleti részén tervezett, úgynevezett biztonsági övezet létrehozásának lehetőségeiről. A német védelmi miniszter elképzelése szerint a NATO és Oroszország együttműködésével, nemzetközi ellenőrzés alatt kell biztonsági övezetet kialakítani a török-szíriai határvidék szíriai oldalán. A legfőbb cél a térség helyzetének stabilizálása, az Iszlám Állam elleni küzdelem folytatása, valamint a szíriai polgárháború lezárását szolgáló alkotmányozási folyamat előmozdítása.

Tal Tamr, 2019. október 23.
Szíriai kormánykatonák és kislányok egy ellenőrzőpontnál, az északkelet-szíriai Tal Tamr városnál 2019. október 22-én.
MTI/AP/Baderkhan Ahmad

Stoltenberg arról tájékoztatott, hogy Kramp-Karrenbauer a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán részletesen is bemutatja majd tervét. Szavai szerint a katonai szövetség szívesen fogad minden olyan javaslatot, amely a béketeremtést szolgálja. Kiemelte azonban, hogy a tartós béke érdekében a biztonsági övezet kialakítását szolgáló folyamatban minden helyi szereplőnek részt kell vennie. “Nem lehet tartós semmiféle politikai megoldás, ha a tárgyalásokba a helyi felek közül csak néhányakat vonnak be” – húzta alá.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: még korai lenne megítélni a kedden Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök között létrejött megállapodást, amely szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból, beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A török fellépés elől sok ezer kurd menekült el. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles “biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.

Mégis maradhatnak Szíriában amerikai csapatok

Orosz ütközőzóna lesz Északkelet-Szíriában

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »