Törökország beszünteti a kurdok elleni hadműveleteket

Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött – jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában, miután Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett.

Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) észak-szíriai kurd milícia visszavonását 32 kilométerre a szíriai-török határról. „A török fél 120 órára szünetelteti a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet, hogy lehetővé tegye az YPG-nek a kivonulást a biztonsági övezetből” – mondta Pence, majd hangsúlyozta, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását.

Mint mondta, az Egyesült Államok már kapcsolatba lépett a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezettel, amelynek gerincét az YPG adja, s – mint mondta – a kurd milíciák már meg is kezdték a kivonulást a térségből. Hozzátette: az Erdogannal kötött alku értelmében Törökország nem fog katonai műveletet indítani a szíriai-török határon található Kobane városa ellen sem.

Pence közölte: az Egyesült Államok és Törökország elkötelezte magát arra, hogy békés úton talál megoldást a török határ mentén tervezett biztonsági övezet létrehozására.

Az amerikai alelnök kijelentette továbbá, hogy Washington nem fog újabb szankciókat elrendelni Törökországgal szemben, amint életbe lép a tűzszünet, s a török katonai hadművelet leállítását követően eltörli a már foganatosított büntetőintézkedéseket. „A tűzszünet végrehajtásával az Egyesült Államok nem fog további szankciókat hozni Törökország ellen” – fogalmazott. „Donald Trump elnök úgy döntött, hogy amint vége a hadműveletnek, visszavonja a gazdasági büntetőintézkedéseket” – tette hozzá.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter külön tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor leszögezte: nem tűzszünetről van szó, mindössze felfüggesztik a hadműveletet. „Csak akkor állítjuk le az offenzívát, ha a terrorista elemek elhagyták a térséget” – hangsúlyozta. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy tűzszünet csak legitim felek között jöhet létre, Ankara viszont terroristának tartja a kurd milíciákat. Hozzátette: a megállapodás értelmében a kurd harcosoknak be kell szolgáltatniuk nehézfegyvereiket, a határon lévő hadállásaikat pedig meg kell semmisíteniük.

Ankara, 2019. október 17.
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Mike Pence amerikai alelnök megbeszélést kezd az Északkelet-Szíriában egymás ellen harcoló török hadsereg és kurd milíciák közötti tűzszünet lehetőségéről az ankarai államfői palotában 2019. október 17-én.
MTI/AP/Jacquelyn Martin

A találkozót követően közzétett közös amerikai-török nyilatkozat szerint a biztonsági övezet fenntartását a török hadsereg fogja ellátni. Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő ezzel kapcsolatban azt mondta a Reuters hírügynökségnek: „Törökországnak a találkozón pontosan azt sikerült elérnie, amit akart.”

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, „nagyszerű hírek érkeztek Törökországból”. „Köszönöm, Erdogan! Életek millióit sikerült megmenteni!” – fűzte hozzá.

A szíriai kurdok „hihetetlenül boldogok ezzel a megoldással” – hangoztatta Trump egy texasi beszédében. „Ez a megoldás ugyanis (…) őszintén szólva megmentette az életüket” – magyarázta. Erdoganról szólva Trump azt mondta: „Nem akármilyen vezető, kemény, erős férfi, és a helyes dolgot cselekedte”. Egyben jelezte, hogy – a korábbi terveknek megfelelően – novemberben fogadja a török elnököt Washingtonban.

Aldar Hszelil befolyásos kurd politikus az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva üdvözölte a harci cselekmények végét. Egyben kijelentette: a kurd milíciák be fogják tartani a tűzszünetet, de megvédik magukat, ha támadás érné őket. Hszelil szerint Erdogan 32 kilométer mélyen meg akarja szállni Szíria területét, de a kurdok ezt már korábban is elutasították.

Az SDF parancsnoka időközben a Ronahi TV kurd televízió műsorában kijelentette: tiszteletben fogja tartani a tűzszüneti megállapodást. A parancsnok szerint ez a megállapodás csak a kezdet, de Ankara nem fogja tudni megvalósítani általa a céljait. Hozzátette: az egyezség csak a Rász el-Ain és Tell-Abjad telelpülések között húzódó határszakaszra vonatkozik.

Butaina Saabán, Bassár el-Aszad szíriai elnök tanácsadója szerint a megállapodás nagyon homályos, s a damaszkuszi vezetés nem fogadhatja el egy, az iraki Kurdisztán félautonóm régióhoz hasonló térség kialakulását Szíriában.

António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölt minden erőfeszítést, amely a helyzet feszültségmentesítését és a civil lakosság védelmét szolgálja a térségben.

  • Előzmények
A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az SDF gerincét adó YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Törökország ugyanis vállalta, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá szíriai területen mintegy 30 kilométeres mélységben biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

A kurdok nem harcolnak tovább az Iszlám Állam ellen

Gőzerővel zajlik a török offenzíva Szíriában

Erdogan a nap folyamán több mint négy órán át tárgyalt a Pence vezette amerikai küldöttséggel. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és a kurd erők között.

Trump a török gazdaságra „megsemmisítő hatású” szankciókat helyezett kilátásba szerdán a már elrendelt büntetőintézkedéseken túl arra az esetre, ha nem lesz sikeres az amerikai küldöttség tárgyalása a török fővárosban.

Az EU azért nem iszik előre a medve bőrére

Törökországnak fel kell hagynia mindenfajta katonai tevékenységgel Szíriában, amely további szenvedést okoz a civil lakosságnak és jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Európa biztonságára.

A péntek hajnalban elfogadott zárónyilatkozat nagyon óvatosan fogalmaz az offenzíva ötnapos felfüggesztésének török bejelentését illetően. „Az Európai Tanács tudomásul veszi az Egyesült Államok és Törökország bejelentését a katonai műveletek szüneteltetésére vonatkozóan” – írták.

A szöveg többi része tükrözte a hétfőn, Luxembourgban tartott külügyi tanács ülésén elfogadott zárónyilatkozatban foglaltakat, amelyek szerint az Európai Tanács „határozottan elítéli Törökország egyoldalú katonai fellépését Szíriában”. Továbbá arra emlékeztetett, hogy a tagállamok a Törökországba irányuló fegyverszállítás leállítása mellett döntöttek.

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »