Mégis maradhatnak Szíriában amerikai csapatok

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy csapatokat hagyjon a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia ellenőrzése alatt álló északkelet-szíriai olajmezők térségében, hogy az energiahordozók ne juthassanak az Iszlám Állam vagy más terrorszervezetek kezére – közölte Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfőn Kabulban. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: végleges döntés a kérdésben – különösen, ami a kontingens létszámát illeti – még nem született.

A miniszter megjegyezte, hogy bár az amerikai csapatkivonás Északkelet-Szíriából folyamatban van, az olajmezők térségében még mindig vannak amerikai katonák a kurd fegyveres csoportokkal. Hozzátette: megbeszélések folynak arról, hogy egy részük maradhasson.

A tárcavezető kiemelte: a Pentagon feladata, hogy megvizsgáljon különböző lehetőségeket. „Jelenleg is vannak csapataink a térség néhány városában, hogy elvágják az Iszlám Állam és más szélsőségesek bevételi forrásait, amelyeket terrorista tevékenységük finanszírozására használnak” – fogalmazott Esper.

A védelmi miniszter egyúttal közölte, hogy a Szíriából kivont csapatokat Irak nyugati részébe telepítik, ahonnan folytatni fogják a dzsihadisták elleni műveleteket. A politikus nyilatkozata így ellentmondani látszik Donald Trump amerikai elnök korábbi kijelentésének, miszerint véget akar vetni az Egyesült Államok katonai beavatkozásának a Közel-Kelet „véget nem érő” háborúiban, és haza akarja vinni a katonákat.

Trump ennek ellenére azt írta Twitter-üzenetében: „Nincsenek amerikai katonák a harci, illetve a tűzszüneti övezetekben. Biztosítottuk az olajat. Hazahozzuk a katonákat”.

Rász el-Ajn, 2019. október 21.
Amerikai katonai jármű halad az iraki határ felé az északkelet-szíriai Rász el-Ajn városon keresztül 2019. október 20-án, az észak-szíriai harcokra vonatkozó amerikai-török tűzszünet idején.
MTI/EPA/Ahmed Mardlini

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában Béke Forrása fedőnéven, mégpedig a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Az YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.

Mike Pence amerikai alelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön állapodott meg arról, hogy Törökország és a kurdok 5 napra felhagynak a harcokkal. A fegyvernyugvás magyar idő szerint kedden 21 órakor ér véget. A kurd milíciáknak ez idő alatt el kell hagyniuk Manbídzstól az iraki határig, mintegy 440 kilométer hosszan azt a 32 kilométer széles területet a török határ szíriai oldalán, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni. Vasárnap a kurd harcosok kivonultak a török határ mentén fekvő Rász al-Ainból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »