Putyin és Erdogan megállapodott a kurd területek sorsáról

A Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból, beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is – állapodott meg kedden Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A csaknem hét órán át tartó tárgyalást követő sajtótájékoztatón a két ország külügyminisztere ismertette a felek közös memorandumát, amely szerint a kurdoknak az evakuációt és fegyvereik visszavonását szerda déltől kezdődően 150 órán belül végre kell hajtaniuk. A szíriai-török határhoz – a török katonai műveletek övezetén kívül – szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, amelyek segíteni fogják a kurdok kivonulását.

Ezt követően a szíriai határ mentén 10 kilométer szélességben kialakítandó biztonsági sávban – Kamisli város kivételével – közösen fognak járőrözni az orosz és a török alakulatok. A felek megállapodtak abban, hogy 32 kilométer mélységben fenntartják a status quót a Béke Forrása hadművelet jelenlegi térségében Tell-Abjad és Rász el-Ain között.

A tízpontos memorandum értelmében Moszkva és Ankara közös mechanizmust hoz létre a megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére. A dokumentum egyúttal hangsúlyozta az 1998-ban megkötött adanai török-szíriai határőrizeti megállapodás fontosságát, valamint azt, hogy a felek elkötelezettjei maradnak az asztanai rendezési folyamat folytatásának és támogatni fogják az alkotmányozó bizottság munkáját.

Szocsi, 2019. október 22.
A munkalátogatáson Oroszországban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a szocsi Bocsarov Rucsejben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2019. október 22-én.
MTI/EPA/Szergej Csirikov

A közös sajtótájékoztatón mindkét elnök síkra szállt Szíria politikai egysége és területi sértetlensége, valamint Törökország biztonsága mellett. Folytatják a harcot a terrorizmus minden megnyilvánulása ellen – hangoztatták.

Putyin, aki sorsdöntőnek nevezte a megállapodást, tárgyalásokat sürgetett Damaszkusz és a kurdok között. Megerősítette, hogy október 29-én és 30-án Genfben megtartja első ülését a szíriai alkotmányozó bizottság, továbbá hangot adott annak a véleményének, hogy a szeparatista érzelmeket kívülről szítják Szíriában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Oroszország és Törökország a szíriai rendezés ügyében nem támaszkodik az Egyesült Államok „változékony és ellentmondásos” álláspontjára. Megismételte, hogy Moszkva szerint az amerikaiak vezette koalíció törvényellenesen tartózkodik szíriai területen, s reményét fejezte ki, hogy annak egyes tagjai immár készek lesznek az együttműködésre a szíriai kormánnyal.

Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy Moszkva becslései szerint a török hadművelet alatt a kurdok által őrzött börtönökből mintegy ötszázan szökhettek meg, köztük terroristák. Mint mondta, intézkedések történtek a kézre kerítésük érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A törökök szerint nem szükséges az offenzíva folytatása

Hulusi Akar török védelmi miniszter szerdán Ankarában közleményben tudatta: miután az Egyesült Államok megerősítette, hogy a szíriai kurd fegyveresek az ötnapos tűzszünet lejárta előtt visszavonultak a Törökország által szorgalmazott északkelet-szíriai biztonsági övezetből, „ebben a szakaszban” nincs szükség folytatni a megkezdett offenzívát a jelenlegi hadműveleti területen kívül.

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka a kivonulásról kedden értesítette Mike Pence amerikai alelnököt, aki múlt csütörtökön tető alá hozta a tűzszüneti megállapodást Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni mozgalmi néven ismert SDF-parancsnok szerint csapatai teljesítették a megállapodásból fakadó minden kötelezettségüket. A török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tartott.

A korábbi órákban még nem lehetett tudni, hogy a török hadművelet felfüggesztése az offenzíva tartós leállítását eredményezi-e. Redur Halil, az YPG szóvivője akkor még úgy vélekedett, hogy Törökország a kivonulás dacára folytatja támadásait, de már a kialakítandó biztonsági övezet peremén túl.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában Béke Forrása fedőnéven, mégpedig a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt YPG, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Az YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.

Mégis maradhatnak Szíriában amerikai csapatok

Humanitárius katasztrófával fenyeget a szíriai török offenzíva

Forrás: MTI/AFP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »