Humanitárius katasztrófával fenyeget a szíriai török offenzíva

Eddig több mint 275 ezer ember menekült el a török hadsereg támadása elől Északkelet-Szíriában – közölte az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság kedden.

A bejelentés szerint a kurd adminisztráció fennhatósága alatt lévő területeken a török támadás miatt teljesen leállt a humanitárius segélyezés, a nemzetközi szervezetek kivonják alkalmazottaikat, emiatt a lakóhelyükről elmenekülők helyzete még rosszabb lett. Az elmenekültek között mintegy 70 ezer gyerek van – tette hozzá a szíriai kurd hatóság.

Több ENSZ-szervezet azonban – például az Élelmezési Világprogram (WFP) – közölte, hogy a veszély ellenére a térségben marad.

Tal-Tamr, 2019. október 14.
Az előrenyomuló török hadsereg elől Rász el-Ajnból elmenekült kurd családok egy átmeneti menekültszállásként működő iskolában, az északkelet-szíriai Tal-Tamr városában 2019. október 14-én. Törökország október 9-én offenzívát indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, a szíriai hadsereg pedig alakulatokat küld a török határ menti térségbe, hogy segítsen a népvédelmi egységeket is magába foglaló Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításában.
MTI/EPA

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala közölte: elképzelhető, hogy a nemzetközi jog alapján felelősségre vonják Törökországot azokért a kivégzésekért, amelyeket a vele szövetséges fegyveres csoportok hajtottak végre az offenzíva során. Jelentések szerint több kurd harcost és egy politikusnőt végeztek ki. A hivatal felszólította Ankarát, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket.

A szíriai Ihbaríja tévé azt jelentette, hogy a szíriai hadsereg – a kurd-szír megállapodás alapján – bevonult Manbídzs városába is, hogy megállítsa a török támadást. A tévé felvételein a város lakói üdvözlik a kormányhadsereg katonáit.

A Hawar News Agency kurd hírügynökség szerint az amerikai erők kedd reggel hagyták el a várost nyugat felé. A Törökországgal szövetséges szírai milíciák viszont arról beszélnek, hogy a Manbídzsbe a szíriai lobogó alatt bevonuló haderő többsége a Népvédelmi Egységek tagja. A török védelmi minisztérium arról adott számot, hogy a török katonákat támadás érte Manbídzsnál, egy katona meghalt, nyolcan megsérültek, és a válaszcsapásban 15 ellenséges harcost megöltek.

A szíriai hadsereg bevonulásának tényét az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat is megerősítette.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »