Elolvadt a Boeing profitja a MAX gépek problémái miatt

Az egy évvel korábbi szint felére csökkent a Boeing adózott eredménye a szeptember 30-ával végződött harmadik negyedévben – közölte a chicagói székhelyű repülőgépgyártó szerdán az MTI-vel.

A társaság adatai szerint az árbevétel 21 százalékkal, 19,9 milliárd dollárra csökkent, elsősorban amiatt, hogy a 737 MAX-okra vonatkozó repülési tilalom miatt továbbra sem adhatnak át új példányokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Újabb hibát találtak a Boeing 737 MAX gépeken

Új megrendeléseket hozhat az Airbusnak a Boeing gépek repülési tilalma

A negyedévben az üzemi eredmény 43 százalékkal, 1,2 milliárd dollárra, az adózott eredmény pedig 51 százalékkal, 1,1 milliárd dollárra esett.

Az év első kilenc hónapjában az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva a Boeing 19 százalékkal kisebb, 58 milliárd dollár bevételt ért el, az üzemi eredménye 97 százalékkal, 229 millió dollárra esett, az adózott eredménye pedig 95 százalékkal csökkent, ami így 374 millió dollár lett.

A fő tevékenység, a kereskedelmi repülőgépek gyártása és értékesítése idén eddig 3,8 milliárd dollár veszteséget termelt szemben az egy évvel korábbi 5,8 milliárd dollár nyereséggel.

A Boeing közölte továbbá, hogy 12-re csökkenti legnépszerűbb szélestörzsű gépe, a 787 Dreamliner havi gyártási számát, a 777X típus pedig a tervezettnél később, 2020 vége helyett csak 2021 elején kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A nem túl acélos számok ellenére a Boeing részvényárfolyama továbbra sincs igazán távol a mindenkori történelmi csúcsától, a 2019 elején még 430 dollár felett forgó részvények jelenleg is 350 dollár körüli árfolyamon mozognak, annak ellenére is, hogy még mindig nincs látható dátum arra vonatkozóan, hogy a cég legnépszerűbb típusa, a 737-es sorozat mikor állhat újra forgalomba.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »