Megint egy lépéssel közelebb került a rendezetlen Brexit

Az Európai Tanács elnöke szerint “nem meggyőzőek” a brit miniszterelnök szerdai javaslatai a Brexit-megállapodás új feltételeiről. Hasonló értelmű nyilatkozatot tett közzé az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinációs bizottsága, miszerint London javaslatai messze állnak egy működőképes megoldástól.

Donald Tusk egy csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, hogy két telefonbeszélgetése is volt, az egyik Dublinnal, utána a másik Londonnal. Leo Varadkar ír miniszterelnököt biztosította, hogy az Európai Unió teljes mértékben Írország mögött áll. Boris Johnson brit kormányfő számára üzenete pedig az volt, hogy  – mint fogalmazott – “nyitottak vagyunk, de nem vagyunk meggyőzve”. Ezzel a szerdán bemutatott új brit javaslatokra utalt, amelyekről tovább lehet tárgyalni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyirányú határellenőrzés Boris Johnson nagy terve

Még mindig nem elég jó a brit Brexit-javaslat

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett közzé az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinációs bizottsága, amely szerint az október 2-án, “az utolsó pillanatban” ismertetett brit javaslatok jelenlegi formájukban nem képeznek alapot a megállapodáshoz Nagy-Britannia rendezett távozásáról az Európai Unióból, nem foglalkoznak a megoldandó ügyekkel.

Az unió ugyanakkor nyitva áll a “működő és komoly” megállapodás előtt, amelytől London javaslatai messze állnak – hangzik a közlemény.

Fenntartásait hangoztatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is,  aki szerint több megbeszélésre van szükség. A brit  javaslatok elfogadása nem eredményezné az összes cél elérését: az ír – észak-ír határ átjárhatóságát, az észak-déli együttműködés megőrzését, az egységes uniós piac és az ír béke megvédését – írta egy nyilatkozatban, miután telefonon beszélt az ír miniszterelnökkel.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek