Ismét tüntetők zárták el az utat a hongkongi repülőtéren

Demokráciapárti aktivisták körülvették a hongkongi repülőteret és akadályozták az utasok bejutását a légikikötőbe vasárnap.

A hongkongi vasúti társaság eközben a kormányzat és a reptéri hatóságok kérésére leállította a repülőtérre vezető vasúton a forgalmat. A South China Morning Post című napilap úgy tudja, hogy hatvan buszjáratot is felfüggesztettek.
Egy neve elhallgatását kérő tiltakozó újságíróknak azt mondta, a repülőtér megszállásával fel akarják hívni a világ figyelmét a nagyobb demokráciáért folyó küzdelmükre és arra, amit a kormányzat és a rendőrség tesz velük.
A hongkongi rendőrség közleményben azonnali távozásra szólította fel az aktivistákat.

Az aktivisták ülősztrájkja miatt a repülőtér augusztus első felében pár napra leállt, és közel ezer járatot kellett törölni. Az ülősztrájkra válaszul hozott bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csupán az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

Szombaton megállították a forgalmat a város öt metróvonalán is, miközben a tüntetők megpróbáltak átjutni Hongkong szigetéről a Kowloon-félszigetre. A tiltakozók általában a metrót használják arra, hogy eltűnjenek a rendőrség elől.

Noha a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport szombatra meghirdetett demonstrációját a rendőrség nem engedélyezte, aznap mégis több ezer demokráciapárti tüntető vallási körmenetnek álcázott békés felvonulást tartott több központi kerületben. Később néhány csoport kukákból, jelzőtáblákból, utcai szemétből útakadályokat emelt.
A tiltakozókkal kialakult összetűzésben a rendőrök könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetettek.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek, eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.
A mintegy 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól.

Forrás: MTI / Reuters

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »