Irán meghosszabbítja az atomalku megmentésére adott határidőt

Haszan Róháni iráni elnök újabb két hónapot adott szerdán az európai hatalmaknak arra, hogy megmentsék a 2015-ös nukleáris megállapodást, ugyanis megítélése szerint nem valószínű, hogy a napokban meg tudnának állapodni arról, hogy az európaiak hogyan kompenzálják Teheránt az amerikai kilépésből és szankciókból fakadó hátrányokért.

Róháni kijelentéseit az iráni állami tévé idézte. Hozzátette azonban, hogy amennyiben nem lesznek sikeresek a tárgyalások az európai hatalmakkal, akkor tovább csökkentik azon kötelezettségeik számát az atomalkuban, amelyeket betartanak, és ennek a lépéssorozatnak immár “rendkívüli hatása lesz”. Konkrétumokat nem mondott.

Az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője kedden közölte: Irán akár két napon belül képes előállítani 20 százalékosra dúsított uránt, ha elszánja magát erre. A 20 százalékosra dúsított urán köztes lépés afelé, hogy Irán 90 százalékosnál nagyobb tisztaságú, nukleáris fegyver előállításra alkalmas hasadóanyagot állítson elő.

Róháni kedden még azt mondta a parlamentben: csütörtökön jelentik be a nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeik harmadik szintű csökkentését, ha addigra az Európai Unióval folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre. Szerdai bejelentése tehát arra utal, hogy csütörtökön még semmiképp nem várható ilyen.

Teherán, 2019. augusztus 27.
Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Haszan Róháni iráni elnök beszédet mond egy teheráni rendezvényen 2019. augusztus 27-én. Róháni közölte: Irán továbbra is csak az ellene hozott washingtoni szankciók feloldása után hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal.
MTI/EPA

Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes, akit az Irna hivatalos hírügynökség és más iráni médiumok idéztek, egyúttal bejelentette szerdán, hogy Irán elfogadja a európai hatalmak által felajánlott 15 milliárd dolláros hitelt, és ha értékesíthet napi 700 ezer hordó kőolajat, illetve szabadon rendelkezhet az ebből befolyó bevétele felett, akkor ezek fejében kész betartani a nukleáris megállapodás minden pontját. “Ez Franciaország ajánlata volt, amelyről most éppen folynak a tárgyalások” – emlékeztetett Aragcsi, aki egy tárgyalóküldöttség élén Párizsban tartózkodik. Ennek ellentmond a szintén állami Press TV jelentése, miszerint Irán elutasítja az európaiak ajánlatát.

Emmanuel Macron francia elnök a G7-országcsoport augusztus végi biarritzi csúcstalálkozóján javasolta, hogy engedélyezzék Iránnak bizonyos mennyiségű kőolaj eladását egy sor fontos kötelezettségvállalás betartása fejében.

A szóban forgó hitelt Irán négy hónapra kapná. Az összeg harmada annak, ami 2017-ben befolyt neki szénhidrogének eladásából. Irán a hitelt kőolaj-értékesítéséből törlesztené – mondta el az AFP hírügynökségnek egy meg nem nevezett francia diplomáciai forrás.

Aragcsi mindazonáltal “jelentős nézeteltérésekről” számolt be, amikor tárgyalásai eredményéről beszélt, és – mint mondta – szombatig nem várható áttörés.

2019. május 8-án – egy évvel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Irán és a hat nagyhatalom között megkötött atomalkut, és újból elrendelte az Irán elleni szankciókat – Róháni bejelentette, hogy Irán felmondja a kötelezettségvállalásai egy részét, és 60 napos határidőt szabott meg a többi részes országnak arra, hogy kárpótló intézkedéseik hatására visszatérjen a vállalások teljesítéséhez. Június 7-én Teherán bejelentette, hogy az engedélyezett 3,67 százalékos szint felettire dúsít uránt, és további 60 nap múlva újabb kötelezettség-felmondást helyezett kilátásba, ha nem kompenzálják az amerikai kivonulásból és szankciókból származó károkért.

Kína támogatja az iráni atomalku megóvására tett erőfeszítéseket

Irán nem hajlandó újratárgyalni az atomalkut

Forrás: MTI/Reuters/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »