Zelenszkij pártja tarolt az ukrán parlamenti választáson

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt nagy arányú győzelmét erősítik meg azok a hivatalos részeredmények, amelyeket hétfőn hajnalban tettek közzé Kijevben az előző nap megtartott előrehozott ukrajnai parlamenti választásokról – jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

A központi választási bizottság közlése szerint a szavazókörök elektronikus jegyzőkönyvei közel 21 százalékának összesítése alapján Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja 41,98 százalékos eredménnyel vezet, amely mintegy 2 százalékkal gyengébb eredmény a késő este közölt exit poll-felmérések adatainál.

A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform – Életért párt áll 12,55 százalékkal (ez 1 százalékkal jobb az előzetes becslésnél).

Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja jelenleg a voksok 8,67 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel harmadik a pártok erősorrendjében, negyedik – kissé erősödve – a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 8,38 százalékkal, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,33 százalékkal.

Lviv, 2019. július 22.
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök sajtóértekezletet tart az előrehozott ukrán parlamenti választás estéjén Kijevben 2019. július 21-én. Az exit poll-felmérések szerint Zelenszkij Nép Szolgája pártja kapta a legtöbb szavazatot.
MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Zelenszkij már az exit poll-eredmények ismeretében bejelentette, hogy tárgyalni hívja az ötödik helyre várt Hang párt vezetőjét, Vakarcsukot, akivel egyebek mellett a leendő miniszterelnök személyéről is megbeszélést kíván folytatni.

Az ukrán elnök újfent hangsúlyozta, hogy nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van. Vakarcsuk ugyanakkor kijelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat csak a parlamenti választás hivatalos eredményének ismeretében kezdenek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az eredmény, amelyet pártja elért, nem pusztán nagy bizalom a választók részéről, hanem nagy felelősség is. Közölte: prioritásaik változatlanok, vagyis elsődleges a háború befejezése a Donyec-medencei válságövezetben, az orosz, illetve szakadár fogságban lévő ukrán foglyok hazatérésének elérése, valamint a korrupció elleni küzdelem.

Ígértet tett arra, hogy az egyik első törvényjavaslat, amelyet az új parlament a napirendjére tűz, az az államfő leváltását szabályozó eljárásról szóló előterjesztés lesz. Utalást tett továbbá arra, hogy előrehozná a helyhatósági választásokat is. „Ma a csapatunk pihenhet, de nem sokat, mert holnaptól dolgozni kell. Ami pedig a helyhatósági választásokat illeti, ne lazítsatok!” – fogalmazott az elnök.

Julija Timosenko azt hangsúlyozta, hogy csak az elnöktől és pártjától függ, kivel lép koalícióra, ki lesz a miniszterelnök, és kik alkotják majd a következő kormányt. Hozzáfűzte, hogy a törvényhozásba bejutó pártok közül csak Zelenszkij és Vakarcsuk pártjával tud elképzelni koalíciót, valamint kijelentette, hogy csapata nem tart igényt semmilyen posztra.

Viktor Medvedcsuk, a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért párt vezetője közölte, hogy ellenzéki szerepre készülnek az új törvényhozásban.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »