Kínának nagyon nem tetszik a hongkongi események alakulása

A kínai pártlapok vezércikkekben bírálták a hétfői hongkongi tüntetést, amelynek erőszakos cselekményeit Carrie Lam hongkongi kormányzó is elítélte, különös tekintettel arra, hogy a demonstrálók egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba.

A China Daily azt írta, hogy a kiadatási törvény módosítása ellen Hongkong lakosságának egy olyan, főként fiatalokból álló szelete tiltakozik, amely úgy érzi, nem részesül a különleges közigazgatási státuszt élvező városállam fejlődéséből, valamint kizárva érzi magát a döntéshozatalból.

A cikk rámutat arra, hogy ezek az érzések máshol is populista mozgalmakhoz vezettek a világban. Az írás szerint a tiltakozásokat olyanok is szítják, akik mások elkeseredését kihasználva igyekeznek saját céljaikat megvalósítani és nyomást gyakorolni Pekingre. A cikkíró álláspontja szerint a tüntetések nem gyengítik az „egy ország, két rendszer” elvet, amely alapján Hongkong Kína elidegeníthetetlen része.

A Global Times vezércikke említést sem tesz a tüntetést kiváltó okokról, hanem inkább egybemossa azokat a Hongkong feletti brit uralom megszűnése évfordulójának alkalmából minden évben megrendezett demokráciapárti menettel, amelyet idén is megtartottak, a kiadatási törvénytervezet elleni tiltakozással párhuzamosan. A cikk a megmozdulás erőszakos elemeinek részletes bemutatására helyezte a hangsúlyt.

„Mindazokban, akik szeretik a várost, bizonyára mély elkeseredést váltott ki az az egyre hevesebbé váló tombolás, amelynek során a délutáni káoszban a rendőröket kövekkel dobálták meg” – írta a szerző. A lap úgy vélekedett, hogy a hétfői események maradandó foltot hagyhatnak Hongkong megítélésén, kockára téve a város nemzetközi pénzügyben és kereskedelemben betöltött szerepét.

A kínai sajtó hétfőn napközben még nem számolt be a tüntetésekről. Bár a Hszinhua állami hírügynökség hosszú jelentést adott ki a városállam Kínához való visszacsatolásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségről, ebben egy szót sem ejtett a közben az utcákon zajló demonstrációról.

Hongkong, 2019. július 1.
A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók a helyi törvényhozás épületében, miután behatoltak oda 2019. július 1-jén. A tüntetők vezető törvényhozók portréit szaggatták le és demokráciapárti jelszavakat festettek a falakra. Július 1-je Hongkong visszacsatolásának évfordulója, a brit koronagyarmat 1997-ben ezen a napon került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá.
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Carrie Lam hongkongi kormányzó elítélte a hétfői tüntetés erőszakos cselekményeit, különös tekintettel arra, hogy a demonstrálók egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba – írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden.

A kormányzó helyi idő szerint hajnali 4 órakor a rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy elő fogja állíttatni a kormányzati épületekbe betörő és azokat megrongáló tüntetőket. Hozzátette azonban: elgondolkozott a történteken, és hajlandó párbeszédet folytatni a város lakóinak valamennyi rétegével, köztük a fiatalokkal – akik a többséget képezték az elmúlt hónapokban zajló, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen folytatott sorozatos tüntetéseken.

A sajtótájékoztatón John Lee Ka-chiu biztonsági miniszter elmondta: a hétfői összecsapások következtében 13 rendőrt kellett kórházba szállítani, akiket egy eddig azonosítatlan vegyszerrel – feltehetően lefolyótisztítóval – öntöttek le.

Lo Wai-chung rendőrbiztos visszautasította azokat a vádakat, miszerint a rendőrség szándékosan csalta volna csapdába a tüntetőket, hogy a kormányzati épületek megrongálásával elveszítsék az emberek szimpátiáját. Hangsúlyozta: a rendőrök nyolc órán át védték az épületkomplexumot, és csupán ideiglenesen vonultak vissza onnan stratégiai egyeztetésre, mielőtt helyi idő szerint hajnali egy óra előtt visszafoglalták a tüntetőktől, akik ellen paprikaspray-t és könnygázt vetettek be. Lo több incidenst is felsorolt, amelyek a visszavonulást indokolták.

  • Előzmények
Hongkongban hónapok óta egyre hevesebb tüntetések zajlanak a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet ellen, amely lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adjon ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Carrie Lam hongkongi kormányzó ugyan június közepén határozatlan időre felfüggesztette az előterjesztés tárgyalását, de ez sem volt elég a kedélyek lecsillapítására, mert a tiltakozók a tervezet visszavonása mellett már Lam lemondását is követelik.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást, már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

Eldurvult a tüntetés Hongkongban

A világ sokat tanulhat a hongkongi tüntetésekből

Hongkong fizeti meg Carrie Lam hibás döntésének árát

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »