A Huawei több alkalmazottja is dolgozhatott a kínai hadseregnek

A Huawei kínai telekommunikációs óriáscég több alkalmazottja is részt vett az elmúlt években a kínai haderő fejlesztési projektjeiben – jelentette szerdán este az amerikai Bloomberg hírügynökség.

A Bloomberg információi szerint Huawei-alkalmazottak legalább tíz katonai projekt munkálataiban vettek részt az elmúlt évtizedben. Az óriásvállalat tehát „sokkal szorosabb kapcsolatban áll az ország hadseregével, mint azt korábban beismerte” – hangsúlyozta a hírügynökség.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásai szerint a Huawei egyes alkalmazottai a mesterséges intelligencia kutatásától kezdve a rádiókommunikációig terjedően igen sok területen dolgoztak együtt a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) tagjaival.

Részt vettek például az ország fegyveres erejét irányító Központi Katonai Bizottság egyik munkájában, amelynek az volt a célja, hogy az internetes videókommentárokból kiszűrje, titkosítva besorolja és nyilvántartsa az egyes érzelmi megnyilvánulások formáit. Emellett részt vettek a kínai Nemzetvédelmi és Műszaki Egyetem azon kezdeményezésében is, amely arra irányult, hogy feltárja a műholdas képek és földrajzi koordináták összegyűjtésének és elemzésének különböző módszereit.

A Bloomberg megjegyezte: ez csupán néhány a nyilvánosan is elérhető projektekből, de fellebbenti a fátylat a legnagyobb kínai telekommunikációs vállalat és a hadsereg kutatási együttműködéséről, illetve a Huawei applikációinak potenciális katonai és biztonsági felhasználásáról.

Látogatók nézelődnek a Huawei standja körül a Sanghajban jelenleg is zajló Mobile World Congress-en (MWC) 2019. június 27-én. (EPA/LONG WEI CHINA OUT)

Bár forrásait nem nevezte meg pontosan, a hírügynökség azt állította, hogy az információkat olyan újságokból, periodikákból és interneten közzétett kutatási adatbázisokból szerezte, amelyeket nagyrészt kínai akadémikusok, tudósok és ipari szakemberek használnak. Egyes tudományos vagy gazdasági értekezések szerzői a Huawei alkalmazottaiként azonosították magukat, és a vállalat cégjelzése szerepelt is a dokumentumok fejlécén.

„A Huawei-nek nincs tudomása arról, hogy alkalmazottai milyen kutatási eredményeket publikálnak magánemberként” – reagált a Bloomberg állításaira Glenn Schloss, a cég vállalati kommunikációért felelős szóvivője, aki egyúttal leszögezte: „a Huawei és a PLA-hoz kapcsolódó intézmények között semmiféle együttműködés vagy partnerkapcsolat nincs, a vállalat csakis olyan polgári célú telekommunikációs termékeket fejleszt és gyárt, amelyek megfelelnek az elvárásoknak világszerte”.

A Bloomberg faxon kérte a kínai védelmi minisztérium állásfoglalását is, azonban nem kapott választ.

A hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Trump-kormányzat nemzetbiztonsági fenyegetettségre hivatkozva szigorúan korlátozza a Huawei amerikai vállalatokkal fennálló üzleti kapcsolatait, sőt mi több, Washington ugyanilyen megfontolásból szövetségeseit is erre ösztökéli.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »