Ma este is érdekes epizóddal folytatódik a Brexit-saga

Tegnap este a várakozásoknak megfelelően a brit alsóház ismét nagy többséggel elutasította a Theresa May által véghezvinni kívánt kilépési megállapodást, de a döntést követő európai nyilatkozatok alapján az igazi izgalmak még csak most következnek.

A Brexit-egyezményre tegnap este 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a megállapodást. A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

Theresa May miniszterelnök a voksolás után bejelentette: az alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság elfogadott Brexit-megállapodás hiányában kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a jelenlegi törvényi helyzet alapján március 29-én esedékes Brexit elhalasztását.

A brit parlament által közreadott, videofelvételről készült képen Theresa May brit miniszterelnök felszólal, miután a ház nagy többséggel elutasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. március 12-én.  MTI/EPA/Brit parlament

Nem olyan biztos a halasztás jóváhagyása

Amennyiben a britek a halasztást választanák, ehhez az EU összes tagállamának jóváhagyása is szükséges, és mindeddig úgy gondolták, hogy ezzel nem lesz gond, az EU belemegy a halasztásba. A tegnap esti döntést követő nyilatkozatok alapján azonban ez korántsem biztos.

„Franciaország sajnálja a ma esti szavazás eredményét, de semmi esetre sem fogadja el a Brexit időpontjának elhalasztását az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül” – hangsúlyozta az Elysée-palota.

Mark Rutte holland kormányfő a szavazást követően azt hangsúlyozta, hogy Londonban kell megoldást találni a helyzetre, és a Brexit március 29-re kitűzött határidejét csak hiteles és meggyőző érvek alapján lehet meghosszabbítani.

„Minden korábbinál fontosabb a megfelelő felkészülés az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós távozásának esetére a kiválási szerződés újabb brit parlamenti elutasítása után – figyelmeztetett az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier kedd este. A főtárgyaló egy korábbi bejegyzésében „veszélyes illúziónak” nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélkül is átmeneti időszak vár. Leszögezte: amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, a keddi londoni szavazás révén még tovább nőtt a veszélye a szigetország rendezetlen kiválásának a Brexit tervezett, március 29-i dátumának közeledtével. Nyitottnak mutatkozott a kiválás néhány héttel történő elhalasztására, hogy ezáltal elkerülhető legyen a rendezetlen kilépés, „az Egyesült Királyság részvétele azonban abszurd lenne az európai parlamenti választásokon” – vélekedett.

Ma is szavaznak

A tegnapi kudarc után mára az a kérdés maradt, hogy a képviselők engedik-e az Egyesült Királyságot megállapodás nélkül kizuhanni az unióból vagy elutasítják ezt a forgatókönyvet. Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.

May 2017. március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. A cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, amelyre alapesetben – ha a felek korábbi dátumban nem állapodnak meg – kétévi időtávlatot biztosít, vagyis a határidő idén március 29-én lejár, és a jelenlegi törvényi helyzet alapján aznap a brit EU-tagság automatikusan megszűnik, akár sikerül erről megállapodást kötni, akár nem.

Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot. A probléma csak az, hogy a britek mintegy két héttel a kilépés tervezett dátuma előtt, két évnyi tárgyalássorozat után még mindig arról szavaznak, hogy mit nem szeretnének, a megoldás továbbra is távolinak tűnik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »