A briteknek várhatóan nem lesz elég May és Juncker új megállapodása

A brit kormány jogi főtanácsosa szerint az EU-val elért új megállapodás csökkentette, de nem szüntette meg annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság akarata ellenére, határozatlan ideig az ír-északír határellenőrzés megakadályozását célzó tartalékmegoldás hatálya alatt maradjon.

A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a kisebbségi tory kormány külső támogatója, a szintén erősen EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) kedd délután jelezte, hogy a jogi állásfoglalás alapján továbbra sem tudja támogatni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, novemberben elért, a londoni alsóház által januárban azonban 230 fős rekordtöbbséggel elvetett megállapodást. A Brexit-egyezményről kedd este szavaz ismét az alsóház.

Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsadója arról a több részből álló kiegészítő megállapodásról adott kedden háromoldalas szakvéleményt, amelyről Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Stephen Barclay, a Brexit-ügyi tárca vezetője állapodott meg hétfő éjjel Strasbourgban Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság Brexit-főtárgyalójával.

A soron kívüli megbeszélésen elért, a kormány szerint kötelező erővel bíró jogi instrumentum arról intézkedik, hogy az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot a backstop-mechanizmus hatálya alatt.

Ha az EU – brit értelmezés szerint rosszhiszeműen – ezt mégis megpróbálná, az a kétoldalú kötelezettségvállalás nyílt megsértése lenne, és az Egyesült Királyság ezt az eljárást független döntőbírósági fórum előtt támadhatná meg. A közösen elfogadott jogi instrumentumban mindemellett szerepel az a kétoldalú elkötelezettség is, amelynek alapján az Egyesült Királyság és az Európai Unió 2020 decemberéig végéig igyekszik alternatív megoldásokkal felváltani a backstop-záradékot.

Geoffrey Cox a kormányfőnek küldött keddi jogtanácsosi állásfoglalásban kiemeli: értelmezése szerint a Strasbourgban kidolgozott közös jogi instrumentum és a hozzá kapcsolódó dokumentumok csökkentik annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság határozatlan ideig, akarata ellenére a backstop-mechanizmus jogi hatálya alatt maradjon, legalábbis abban az esetben, ha egy ilyen helyzetet az EU rosszhiszemű magatartása idézne elő.

A kormány jogi főtanácsosa szerint azonban a backstop-mechanizmusból eredő jogi kockázatok nem változtak, abban az értelemben, hogy ha egy ilyen helyzet nem a szerződő felek bármelyikének felróható okból, hanem egyszerűen feloldhatatlan nézetellentétek miatt keletkezik, akkor az Egyesült Királyságnak nem lennének nemzetközi jogi erővel rögzített eszközei a kilépésre a backstop-mechanizmus hatálya alól.

A European Research Group nevű, a Konzervatív Párt alsóházi frakcióján belül működő, erőteljesen EU-szkeptikus és befolyásos kampánycsoport mindezek alapján kedden közölte: nem javasolja tagjainak, hogy az esti szavazáson a Brexit-megállapodás elfogadására voksoljanak. Az ERG állásfoglalásából ugyanakkor nem derül ki, hogy a frakciócsoport tartózkodik-e a szavazáson, vagy a megállapodás ellen szavaz.

Theresa May miniszterelnök a szavazás előtti vitát megnyitó kedd délutáni alsóházi felszólalásában megerősítette azt a korábban is többször hangoztatott álláspontját, hogy a Brexit-megállapodás elfogadásának csak két lehetséges alternatívája van: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból, vagy az, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Leave a Reply