Új vezetést kapott a Renault-Nissan-Mitsubishi együttműködés

A Renault, Nissan és Mitsubishi autógyárak vezérigazgatóiból álló vezetői grémium veszi át az autógyárak közti kooperáció irányítását – jelentették be kedden a Nissan yokohamai központjában.

A grémium élén a Renault elnöke, Jean-Dominique Senard áll majd, tagjai pedig a Renault, a Nissan és a Mitsubishi vezérigazgatói, Thierry Bolloré, Hiroto Saikawa és Osamu Masuko lesznek. Az új vezetési struktúrát az autógyárak közti együttműködés hatékonyabbá tétele, illetve a konszenzusra épülő, kiegyensúlyozott döntéshozatal elősegítése céljából hozzák létre – hangsúlyozza a közlemény.

A Nissan vezérigazgatója, Hiroto Saikawa „új kezdetként” méltatta és a „kiegyensúlyozottabb együttműködés felé tett nagy lépésként” értékelte a megállapodást.

A három autógyár közti együttműködést a tavaly novemberben pénzügyi visszaélések vádjával Tokióban letartóztatott Carlos Ghosn hozta létre. A brazíliai születésű üzletember 1999 júniusában a Renault delegáltjaként ügyvezető igazgatóként kezdte pályafutását a Nissannál és nevéhez fűződik a cég megmentése a csődtől. A Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség letartóztatását követően leváltott első embere óvadék ellenében, ugyan szigorú korlátozások mellett, de szabadlábon védekezhet az ellene felhozott vádak ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az autógyárak közötti együttműködést Carlos Ghosn vezetői örökségén kívül részvény-kereszttulajdonlás alapozza meg. A Renault 43,4 százalékos szavazó részesedéssel rendelkezik a Nissanban, az pedig 15 százalékos nem szavazó részesedéssel a francia autógyárban. Az együttműködés harmadik tagja, a Mitsubishi 34 százalékban van a Nissan tulajdonában. A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, több mint 15 százalékos hányaddal.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »