A Brexit megosztja a befektetőket

Miközben London és Brüsszel megvitatják a Brexit feltételeit, a befektetők azon gondolkodnak, hogy hová tegyék a pénzüket. A válasz azonban annyira megosztott, mint a brit választók voltak a kilépésről történő népszavazás kapcsán.

Hogy átvészeljék a Brexitet, az egészségügy, az ingatlanpiac és a technológiai részvények tűnnek a legjobb lehetőségnek, de a pénzügyi és közüzemi szolgáltatások is vonzó ajánlatokat kínálhatnak – mondták a befektetők a CNBC-nek.

“A large-cap részvényekbe fektető alapok elsősorban fontban kereskedtek, a small-cap részvényesek azonban sokkal kevésbé voltak érzékenyek: míg az előbbiek esetében az MSCI-index és a kereskedelmi súlyozású árfolyamindex között közel 40 százalékos a korreláció, addig utóbbiak esetében majdnem nulla” – mondta Daniel Morris, a BNP Paribas vagyonkezelési részlegének vezető befektetési stratégája.

Másrészről a Citi bank befektetési stratégiai csapata szerint a mid- és small-cap részvényeket alulsúlyozzák. “A háztartási szektor valószínűleg akkor is tovább gyengül, ha elkerüljük a recessziót” – fogalmazott a bank.

Julian Chillingworth, a Rathbones befektetési igazgatója szintén nagyvállalatokat részesíti előnyben. Pénteken azt mondta a CNBC-nek, hogy bárki, aki nem rendelkezik nagy összegű nyereséggel, jó választás, mert sokkal rugalmasabb lesz a valutaváltásokra. Példaként említette a fogyasztói védekező készleteket.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy van bizonyos szintű megosztottság a befektetők körében. Dan Collins, a CCO Global vezérigazgatója pénteken azt mondta a CNBC-nek, hogy nehéz választani a nagy és a kisvállalatok között. Miközben a nagyvállalatok valószínűleg jobban kezelnek egy sokkot, mivel több és nagyobb forrásokkal rendelkeznek, a kisvállalkozások előnye, hogy jobb helyzetben vannak ahhoz, hogy megértsék a jogszabályi változásokat, valamint gyorsabban alkalmazkodjanak egy új kerethez.

“A lehetőség változással jár” – mondta Collins a CNBC-nek, hozzátéve, hogy ” nehéz megérteni, mi fog történni az Egyesült Királysággal, mivel maga a kormány sem tudja”.

Nincs olyan, hogy Brexit-biztos szektor

Az egészségügyet, az ingatlanpiacot és a technológiai részvényeket említik legjobb megoldásként, azonban nincs százszázalékosan biztonságos terület.

Robert Darwin, a Hogan Lovells fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó partnere elmondta a CNBC-nek, hogy “a gyógyászat az a hely, ahol érdemes szétnézni”.

“Nagy Britannia globális tudományban játszott fontos szerepe azt jelenti, hogy a nagy gyógyszergyártók a Brexittől függetlenül továbbra is az Egyesült Királyságot tartják az egyik legelőnyösebb befektetési helynek” – mondta.

Az ingatlanpiac kapcsán Morris megjegyezte: “a teljes értékesítést nézve az ingatlanok rendelkeznek a legalacsonyabb részesedéssel a nemzetközi bevételekből, így az angol font kevésbé számít a vállalati nyereség szempontjából”. “A technológia pedig mindenki életének hajtóereje” – tette hozzá.

A Brexit nagyon megosztja a befektetőket: a tengerentúli pénzkezelők például egyértelműen az európai részvények felé mozognak, nem pedig a brit részvények felé. Michael Browne, a Martin Currie portfólió-menedzsere így fogalmazott: “őszintén szólva nem látom, hogy találhatnánk Brexit-biztos szektort”.

“Ha megváltoztatod a kereskedelmi kapcsolatokat a világgal, valamint a népesség mozgását, akkor minden mást is meg kell változtatnod a munkaerőpiactól és az árfolyamoktól a piachoz történő hozzáférésig és a fiskális politikáig. Szerintem nem az a kérdés, hogy kemény vagy lágy Brexit lesz-e, hanem az, hogy szocialista vagy kapitalista Brexit lesz-e. Ez különösen fontos kérdés a brit választási eredmény után” – fejtette ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply