Vélemények a Brexitről egyenesen a frontvonalból

Egy év telt el azóta, hogy Nagy-Britannia úgy döntött: kilép az Európai Unióból. A Bloomberg négy cégvezetőt követett nyomon tavaly június óta, akiket most az elmúlt időszakról és a jövőről kérdeztek.

A vezetők közül egy Brexit-párti, három pedig úgy gondolja: rossz ötlet. Azonban mindnyájukat aggodalommal tölti el a kilépést övező bizonytalanság, és szeretnének már túllenni rajta.

  • James Meekings a londoni székhelyű Funding Circle társalapítója és ügyvezető igazgatója, amely Nagy-Britannia legnagyobb P2P hitelezéssel foglalkozó cége.
  • John Elliott az Ebac alapítója és elnöke, amely az európai vízadagoló piac egyik vezető cége és vízhűtőket, párátlanítókat és mosógépeket gyárt Anglia északkeleti részén.
  • Mark Gorton a Traditional Norfolk Poultry ügyvezetője. A vállalat évente ötmillió szabadtartású madarat értékesít a Londontól északkeletre lévő vidéki gazdaságokban.
  • Alasdair Pettigrew a Boxarr vezérigazgatója, egy startupé, amely komplex mérnöki és gyártási projektekhez készít szoftvereket.

Hogy mennek a cég dolgai a referendum óta?

Meekings: több üzletet kötünk, mint valaha. Az első negyedévben 327 millió font folyt be hitelekből, ami 80 százalékos növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest.

Elliott: mostanában fogunk nyélbe ütni egy nagy üzletet egy amerikai céggel 5000 darab prémium vízhűtőről, valamint azt akarják, hogy adjunk nekik árajánlatot egy új mainstream modellre is. Továbbá a franciaországi Elis régi vásárlónk: ők is most akarnak venni új generációs vízhűtőket.

Gorton: többe kerül a csirkéink és a pulykáink takarmányozása, ezért azt a pénzt valahol vissza kell szereznünk. Valóban kemény menet volt az elmúlt egy év, a profitunk csökkent. A legnagyobb gyakorlati probléma, amivel szembesülünk, hogy nincs elég emberünk. Minden meetingen megbeszéljük, hogy több helyit foglalkoztatunk, de nem jelentkeznek elegen.

Pettigrew: sok új ügyfelünk van, ami fantasztikus. Bejutottunk az autóiparba, ami hatalmas lépés számunkra. A bevételeink kissé elmaradtak a várttól, ám szerintem ez csak a piac alapvetően bizonytalan természetéből fakad. Azt hiszem, a beszerzési ciklusok elkerülhetetlenül, mindig hosszabbak lesznek, mint amit szeretnénk.

És Ön szerint hogy mennek az ország dolgai?

Meekings: a választási eredmények csak még elutasítóbbá tették azokat, akik eddig sem támogatták a kilépést. Egyre esélyesebbnek látom a lágy Brexit lehetőségét, ami nagyon jó lenne az üzleti életben, ezért azt remélem, hogy a kormány vezetése átgondolja ezt a fajta megközelítést. Az egységes piachoz való hozzáférés egy olyan dolog, amit nagyon szeretnénk, ha továbbra is megvalósulna.

Elliott: semmi sem változott igazán. A status quo nem elég jó. Továbbra is hiteleket veszünk fel. A politika pillanatnyilag szánalmas.

Gorton: sok ember pusztán a bevándorlás miatt a kilépésre szavazott. Nem foglalkoztak azzal, hogy mi lesz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (NHS), hogy mennyi pénzt kapnak, mikor szabadságra mennek, vagy hogy mennyi pénzt költenek a szupermarketben. Mostanra ezt is felfogták és aggódnak.

Pettigrew: az emberek kezdik érezni az elkerülhetetlen infláció szelét, amely megnehezíti a vállalatok számára, hogy növeljék a fizetésüket, ez pedig befolyásolni fogja a gazdaságot. Még nem tudhatjuk, hogy mekkora lesz a gond, egy azonban biztos: nehéz idők várnak az Egyesült Királyság gazdaságára.

Milyen aggodalmai vannak a jövőre nézve?

Meekings: az Európai Beruházási Bank a kisvállalkozások támogatásával rengeteg pénzt fektetett be a brit gazdaságba. Ezért most például a British Business Bank ugyanezt teszi, hogy felváltsa az EBB-t. Ennek folytatódnia kell, mert ha nem, akkor a finanszírozáshoz való hozzáférés nagyobb kihívást jelenthet a brit vállalatok számára, és a GDP végül elmarad más európai országoktól.

Elliott: úgy gondolom, hogy a kilépési tárgyalások hosszú időre elakadnak majd. Nem fogunk jó munkát végezni ezzel kapcsolatban. Új, jó üzleti érzékkel rendelkező politikusokra van szükségünk.

Gorton: a költségeink az új szinteken stabilizálódtak, a legnagyobb gond azonban a munkaerő. Az egyik legnagyobb dolog, ami az elmúlt hat hónapban csapásként ért bennünket, az a madárinfluenza, amely nagy hatással volt az üzletre. Tegnap kaptam egy e-mailt arról, hogy Brüsszel mit fog tenni a madárinfluenza kapcsán, és azt gondoltam, ez jó. Aztán eszembe jutott, hogy két év múlva elhagyjuk az EU-t, ezért nem leszünk részesei ennek.

Pettigrew: katasztrófa lenne, ha a kormány olyan mértékben szigorítaná a bevándorlást, hogy nem tudnánk a megfelelő halakat kifogni a globális medencéből és bevonni a brit üzleti világba. Cégünk elkerülhetetlenül növekedni fog, tehát ha ez azt jelenti, hogy az új fejlesztési képességeket vagy más készségeket külföldön kell létrehoznunk, mert ide nem lehet behozni a tehetséges embereket, úgy gondolom, hogy ennek a következményeit az ország fogja elszenvedni. Ha minden vállalkozás figyelembe veszi ezt a kilátást, akkor annak mindenképpen a gazdaság látja kárát.

Ön szerint a Brexit meg fog történni?

Meekings: úgy gondolom, hogy a folyamat tovább fog tartani, több tárgyalás lesz, nem tudják majd tartani a kétéves időintervallumot. De az ötlet, hogy nem történik meg? Ez nem valószínű. Csak az időzítés a kérdés.

Elliott: nem látok semmilyen haladást. A végén biztosan megérkezünk, de most csak káosz van. A lakosság több mint 80 százaléka anno egy olyan pártra szavazott, amely el akarja hagyni az EU-t. Sok bennmaradást pártolót tudok mondani, akik most úgy gondolják, hogy folytassuk, mert nem lesz ez olyan rossz, mint gondoltuk. Egy évvel ezelőtt ez maga volt a világvége.

Gorton: többet beszélnek a lágy Brexitről, ami reménysugár, mivel kereskednünk kell Európával. Nevetséges lenne, ha leállítanánk a kereskedelmet, és nem kötnénk megállapodást. Talán valamilyen módon előfordulhat, hogy nem is lesz túl sok különbség. Ez a gyár egy Unió által jóváhagyott gyár, ami azt jelenti, hogy exportálhatunk bárhová az EU-ban. El sem tudom képzelni, hogy ez megváltozik. Őrültség lenne.

Pettigrew: el tudom képzelni, hogy még két vagy három év múlva is itt fogunk ülni és azt kérdezgetni: szóval, mikor fog ez a Brexit-dolog megtörténni? Ez is egy lehetőség. De azt hiszem, lesz egy olyan időpont, amikor a britek azt mondják: gyerünk, folytassunk, és az EU megmaradt országai egyet fognak érteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »