Miért van az, hogy míg Macron szárnyal, May csak hanyatlik?

Theresa May brit miniszterelnök, aki nemrég még domináns erővel rendelkezett országa politikájában, mára jócskán veszített hatalmából és népszerűségéből, míg Emmanuel Macron francia elnök pont most tarolt országszerte a parlamenti választásokon is. Alábbi elemzésünkben a kérdés miértjét fejtegetjük.

A két vezető stílusának összehasonlításához sok mindent fel lehetne hozni, hogy megmutassuk, miért „jó” az egyik és miért „rossz” a másik. A különbség legjobban mégis abban a két drámai eseményre adott válaszban látható, amelyek politikai pályafutásukat fenyegetik. Ezek Macron esetében a Whirlpool gyár sztrájkja, May részéről pedig a Grenfell Tower tragédiája.

Gyakran előfordul, hogy egy egyszerű pillanat vagy hírciklus megerősíti a választópolgárok számára egy vezető karakterének és értékeinek hatékonyságát. Az, ahogyan az adott vezető reagál a nem tervezett, kibontakozó helyzetre, nagyon árulkodó lehet.

Habár a tűzeset, amely mondhatni felfalta a lakóházat, a brit választások után történt (tehát annak eredményére már nem volt hatással), a miniszterelnök válasza jelzésértékű volt arra vonatkozóan, hogy hogyan sikerült a brit Konzervatív Párt látszólag leküzdhetetlen előnyét alig két hónap alatt drasztikusan lefaragni az alsóházban.

A Grenfell-torony állami tulajdonban lévő lakóház volt, és bár jelenleg nem sokat tudni az ügyről, és a vizsgálat folyamatban van, a gyorsaság, amellyel a tűz terjedt azt sugallja, hogy a konzervatív kormány figyelmen kívül hagyja a hátrányos helyzetűeket.

A katasztrófa után Theresa May biztonsági okokra hivatkozva nem volt hajlandó ellátogatni a helyszínre. Ez elég gyatra kifogás, amely még kevésbé tűnt hitelesnek, mikor az angol királynő másnap odament. Ez csak megszilárdította azt az elképzelést, hogy a miniszterelnök könnyen megijed és „érinthetetlen”. Az a döntése, hogy végül mégiscsak ellátogatott a tragédia helyszínére, csak rosszabbá tette a helyzetet, ugyanis May ezáltal határozatlanságot sugallt.

Emmanuel Macron esetében a kritikus pont az elnökválasztási kampány szempontjából egyértelműen a Whirlpool gyár mizériája volt.

Az amerikai elektronikai cég ugyanis 2018-ban áttelepíti az egyik üzemét az észak-franciaországi Amiens-ből Lengyelországba. A bezárásra ítélt üzem mintegy háromszáz dolgozójának sorsa és a munkahelyek Franciaországban tartása az anno a második fordulóba jutott két elnökjelölt, a szuverenista Le Pen és Macron közötti párharc egyik jelképe lett. 

Míg Macron a szakszervezetekkel és az üzleti képviselőkkel zárt ajtók mögött tárgyalt, addig ellenfele, Marine Le Pen, aki évek óta a kiszervezés ellen küzdött, kamerákkal jelent meg a gyárban, és bőszen selfie-zett a lelkes munkásokkal, ellopva ezzel a hírciklust. Ezzel szemben Macron félt találkozni a munkavállalókkal, akik elveszítik munkájukat.

Miközben a PR-katasztrófa kibontakozóban volt, Macron elhatározta, hogy még ugyanaznap látogatást tesz a gyárban. Az üzem előtt aztán hosszú, érzelmekkel fűtött beszélgetést folytatott a munkavállalói képviselőkkel. Kész, ezzel elhárította a veszélyt.

Külön érdekesség, hogy Macron az elnökválasztás után kiadott kisfilmben betekintést enged abba, hogy miért is döntött úgy, hogy végül harcba száll a munkásokért. Ő és kampánycsapata telefonon követték végig a kibontakozó PR-öngyilkosságot, amikor úgy döntött, menni akar. Biztonsági emberei bősz tiltakozásba kezdtek, Macron azonban ezzel a néhány, igen emlékezetes mondattal zárta rövidre a dolgot: „Vállalnod kell a kockázatot. Minden alkalommal bele kell ugrani a dolgok sűrűjébe. Ha a biztonsági emberekre hallgatsz, úgy végzed, mint Hollande. Így talán biztonságban érezheted magad, politikailag azonban meghalsz” – mondta a korábbi francia elnökre és egyben saját mentorára hivatkozva.

Theresa May óvatosan megtervezi politikai karrierjének minden lépését. Óvatos kampányt indított, mindig biztonságban volt. A Grenfell-torony katasztrófája kapcsán is bepróbálkozott a biztonsági játékkal, ami megintcsak nem jött be. Ezután igazán megfogadhatná Macron tanácsát: azok a politikusok, akik félnek belépni a harcba, végül csak rosszul járhatnak.

Kapcsolódó cikkünk: Politikai üggyé vált a londoni tűzvész

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »