Új piacot aknáz ki a Daimler

A Daimler AG. német autóipari konszern együttműködésre lépett a Vivint Solar Inc. amerikai napelem telepítő céggel az Egyesült Államok háztartási áramtároló piacának kiaknázására.

A két cég exkluzív együttműködése olyan vállalatokkal veszi majd fel a versenyt a háztartási napelemes áramtermelés és -tárolás piacán, mint az elektromos autókat gyártó Tesla Inc., a napelemek telepítésével foglalkozó Sunrun Inc., vagy az akkumulátorokat gyártó LG Chem Ltd.

A háztartási áramtárolás piaca egyelőre kicsi, de a lítiumion-akkumulátorok árának csökkenésével párhuzamosan rohamosan növekszik. Tavaly az iparág 320 millió dollár forgalmat bonyolított le az Egyesült Államokban, de ennek a lakóházak energiaellátását szolgáló egységek csak négy százalékát adták.

A háztartási áramtároló rendszerek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a nap közben begyűjtött elektromos áramot éjszaka például az autó feltöltésére fordítsa. A Vivint vezérigazgatója, David Bywater rámutatott: az elektromos járművek vásárlói ugyanis jellemzően nem pusztán egy autót, hanem ezzel együtt az áramtárolási igényeket is kielégítő és az autó feltöltéséről is gondoskodó teljes „energia-ökoszisztémát” akarnak beszerezni.

A Daimler és a Vivint energiatároló rendszere 2,5 kilowattórás tárolási kapacitású egységekből áll, amelyeket 20 kilowattóráig lehet összeépíteni. A legnagyobb rendszer 13 ezer dollárba kerül telepítve.

A Tesla 14 kilowattórás Powerwall egységei ezzel szemben 6,2 ezer dollárba kerülnek, amihez 2 ezer dolláros telepítési költség járul a cég honlapján közzétett tájékoztatás szerint.

A Daimler a tavaly létrehozott Mercedes-Benz Energy leányvállalat révén a Mercedes márkanévvel kíván betörni az amerikai háztartási akkumulátor piacra és felvenni a versenyt a Tesla Powerwall akkumulátoraival.

Kapcsolódó cikkünk: A Daimler és a Bosch közösen fejleszt robotjárműveket

Forrás: Reuters/MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »