Nem várt veszteség a svájci nagybanknál, elbocsátások jönnek

A Credit Suisse-nek összességében 2,44 milliárd svájci frank nettó vesztesége lett tavaly, ezért bejelentette: idén 5500 fős létszámleépítést hajt végre. Tavaly 7250 munkavállalót bocsátottak el állásából.

A vártnál nagyobb veszteség miatt valószínűleg nőni fog a nyomás Tidjane Thiam vezérigazgatón, hogy a vállalat tartani tudja a 2015-ben közzétett stratégiai tervét. Ennek köszönhetőek a tömeges elbocsátások, a társaság ugyanis így kívánja csökkenteni a működési költségeit. Azt eddig még nem tudni, hogy pontosan hol bocsátanak el alkalmazottakat.

A hatalmas év végi veszteség nagyrészt annak a horribilis összegű büntetésnek tudható be, melyet az amerikai igazságügy-minisztérium rótt ki a pénzintézetre úgynevezett mérgező jelzáloglevél-fedezetű értékpapírok értékesítéséért a 2008-as pénzügyi válság előtt.

A bírságból ugyanis 2 milliárd dollár többletráfordítást a negyedik negyedévben számolt el a bank, ezért az elemzők 2,01 milliárdos várakozásánál jóval nagyobb, 2,35 milliárd nettó veszteséget könyveltek el az említett negyedévben.

Az Egyesült Államok még 2012-ben kezdte meg a bankszektor bírságolását, tekintettel a pénzügyi válság kirobbanásában játszott szerepükre. A vádak szerint a piacokat bedöntő jelzálog-fedezetű értékpapírok forgalmazása során a bankok alacsonyabbnak állították be azok tényleges, valójában nagyon magas kockázatát. Többek között Deutsche Bank is ezért kapott egy hatalmas összegű bírságot.

Kapcsolódó cikkeink:

Mindezek ellenére a Credit Suisse változatlanul 0,7 frankos részvényenkénti osztalék fizetésére tett javaslatot, amely megfelelt a piaci várakozásoknak.

Tidjane Thiam alig 18 hónapja a vállalat vezérigazgatója, ám máris elkezdte a szerkezeti átalakítást: tervei szerint egyre inkább visszaszorítják majd a befektetési banki tevékenységet, ezzel szemben előtérbe kívánják helyezni a vagyonkezelést.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply