Alakul a Trump-adminisztráció

Benyújtotta lemondását hétfő este a napok óta támadások és viták kereszttüzében álló Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Michael Flynn kevesebb mint egy hónapig töltötte be ezt a posztot, és azt követően távozik, hogy nyilvánosságra került: félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott januári megbeszélései tartalmát illetően. Megbízatását átmenetileg Keith Kellogg, a Nemzetbiztonsági Tanács kabinetfőnöke veszi át.

A The Washington Post hétfő este Sally Yatest, az igazságügyi minisztérium menesztett ügyvivő tárcavezetőjét idézte, aki azt állította: januárban ő maga tájékoztatta a Fehér Házat arról, hogy álláspontja szerint Michael Flynn félrevezette az elnököt az orosz nagykövettel folytatott beszélgetései tartalmáról.

Yates Jeff Sessions igazságügyi miniszter kinevezéséig átmeneti ideig irányította a tárcát, de Trump elnök azonnali hatállyal felmentette, amikor kiderült, hogy a beutazást szigorító elnöki rendelet ellen lépett fel és erre biztatta a minisztérium munkatársait is.

Közben nyilvánosságra került az is, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) figyelemmel kísérte Flynn telefonbeszélgetéseit és munkáját a Nemzetbiztonsági Tanácsban, és az igazságügyi minisztérium birtokában lehetett ezeknek az információknak. Emellett a hadsereg is vizsgálatot indított, hogy vajon Flynn kapott-e pénzt az orosz kormánytól még korábban, egy 2015-ben Moszkvában tett látogatása alkalmával.

Maga Michael Flynn Mike Pence alelnöknek először azt mondta, hogy a találkozón nem esett szó az Oroszország elleni szankciókról, azután pár nappal ezelőtt módosított a mondandóján, és úgy fogalmazott: talán megvitatták a szankciók ügyét is, már nem emlékszik rá pontosan. A nemzetbiztonsági tanácsadó – amerikai sajtóhírek szerint – személyesen is elnézést kért Pence alelnöktől a pontatlanságért.

Donald Trump nem szólalt meg a vitában, a Justin Trudeau kanadai kormányfővel tartott hétfői, közös sajtókonferenciáján újságírói kérdésre válaszolva sem kommentálta a történéseket, de nem is nyilvánította ki változatlan bizalmát Flynn iránt.

A demokraták szenátusi csoportjának vezetője, Chuck Schumer azt mondta újságíróknak: független vizsgálatot akar az ügyben.

Megvan az új pénzügyminiszter és a veteránügyekért felelős tárcavezető

Az amerikai szenátus hétfőn késő este megszavazta a Trump-adminisztráció pénzügyminiszter-jelöltjét, Steven Mnuchint és egyhangúlag voksolt a veteránügyekért felelős leendő tárcavezető, David Shulkin személyére. Steven Mnuchint a szenátus 53:47 arányban szavazta meg, a veteránügyi minisztérium új vezetőjének pedig minden egyes szenátor bizalmat szavazott.

Az 54 éves Mnuchin voksai párthovatartozás szerint alakultak, a demokrata párti politikusok közül egyedül a nyugat-virginiai szenátor, Joe Manchin támogatta őt. Pénzügyminiszterként Steven Mnuchin – aki korábban a Wall Streeten volt bankár, egy kockázati tőkealapkezelő vállalat elnök-vezérigazgatója, és hollywoodi producerként is ismert – a gazdaságpolitikát, ezen belül is az adópolitikát és a pénzügyi szabályozást alakítja majd.

Amerikai lapkommentárok kiemelik, hogy a Goldman Sachs bankháztól – Robert Rubin és Henry Paulson után – ő a harmadik bankár, aki az elmúlt évtizedekben az amerikai pénzügyminisztérium élére került. Első feladata a pénzügyi szabályozás reformjának az irányítása lesz.

Trump elnök ennek részleteit pár nappal ezelőtt már fel is vázolta, s lényege várhatóan a szakemberek által túlságosan is bonyolultnak tartott pénzügyi szabályzók lazítása és egyszerűsítése lesz.

A veteránügyekkel foglalkozó tárca vezetőjét a republikánus és a demokrata párti szenátorok egyhangúlag szavazták meg. David Shulkin lényegében a helyén marad: 2015-ben ugyanis az akkori elnök, Barack Obama felkérésére a minisztérium irányítója lett, és Donald Trump most újra jelölte őt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »