Külpolitikai offenzívát indít Trump

Irán elleni új szankciókat fontolgat Donald Trump amerikai elnök, s a szankciókat amerikai sajtóinformációk szerint várhatóan pénteken be is jelenti. Mindeközben a a Szöulban tartózkodó amerikai védelmi miniszter azt ígéri, hogy az Egyesült Államok hatásos és elsöprő válaszlépést tesz, ha Észak-Korea atomfegyvert használna vele vagy szövetségeseivel szemben.

Az amerikai sajtóban megjelenő hírek szerint a Fehér Ház újabb iráni állampolgárok és vállalatok ellen készít elő szankciókat, ám Donald Trump állítólag átfogóbb stratégiában is gondolkodik, amellyel irányváltásra kényszeríthet Teheránt az általa a térséget destabilizálónak tartott politikáját illetően. A Teherán elleni új szankciók foganatosításának lehetőségét több befolyásos amerikai politikus is felvetette.

Csütörtökön Donald Trump először Twitteren üzente, hogy „Iránt hivatalosan is figyelmeztetjük a ballisztikus rakétával végzett kísérlete miatt„, majd délután újságíróknak mondta azt az esetleges Iránnal szembeni szankciókat illetően, hogy minden megoldás az asztalon van. Paul Ryan, republikánus házelnök, sajtókonferencián kijelentette: kemény Irán-politikára van szükség.

A CBS televízió csütörtökön este meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette: a várható szankciók mintegy kéttucat iráni embert és vállalatot érinthetnek.

A The New York Times (NYT) ugyanakkor kommentárjában azt hangsúlyozza: Donald Trump ugyan radikális változásokat ígért a külpolitikában, de eddig Obama külpolitikájának alapirányait követte. Figyelmeztette Izraelt a zsidó telepítési politika veszélyeire, nem lazított az Oroszország elleni szankciókon, sőt, Nikki Haley ENSZ-nagykövet csütörtökön arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg ki nem vonja csapatait a Krímből, s Trump elnök Irán ügyében sem az atomalku felmondásával fenyeget, hanem ugyanúgy szankciók szigorítását helyezi kilátásba, mint Barack Obama tette – sorolta a NYT kommentárja.

A Fehér Ház lehetségesnek tartja, hogy nem segíti az Izrael és a palesztinok közötti békét az új zsidó telepek létrehozása vagy a már meglévők bővítése az Izrael által elfoglalt palesztin területeken. A Fehér Ház csütörtöki közleményében ugyanakkor leszögezte, „nem hisz abban”, hogy a már létező telepek akadályozzák a békét.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata nem foglalt hivatalosan állást az izraeli telepespolitikával kapcsolatban, és várja, hogy a kérdésről eszmét cseréljen az izraeli kormányfővel. Benjámin Netanjahu február 15-én látogat a Fehér Házba.

Izrael mintegy hatezer új telepeslakás felépítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök január 20-i hivatalba lépése óta, ezzel magára vonva a nemzetközi közösség bírálatát, amelyből azonban – szemben a korábbi hasonló esetekkel – hiányzott az amerikai vezetés hangja. Ugyanakkor szerdán és csütörtökön felszámoltak egy törvényellenesen, palesztin magántulajdonon létrehozott telepet.

A Szöulban tartózkodó James Mattis élesen bírálta Phenjant azért, mert folytatja rakétakísérleteit, a nukleáris fegyverek fejlesztését, valamint fenyegető retorikát folytat. Kijelentette: az Egyesült Államok kitart a békeszerető Koreai Köztársaság mellet, hogy fenntartsák a Koreai-félsziget és a térség stabilitását.

Leszögezte: bármilyen támadást az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen vissza fognak verni, és az atomfegyverek bármilyen jellegű bevetését hatásos és elsöprő válasz fogja követni.

Donald Trump amerikai elnök kormánya védelmi miniszterének első hivatalos látogatása Dél-Koreába vezetett, amivel vélhetően csillapítani akarja Washington távol-keleti szövetségesének aggodalmait, amelyeket Trump korábbi kijelentései kelthettek. Az amerikai államfő választási kampánya során azt hangoztatta, hogy az amerikai erőknek ki kellene vonulniuk Japánból és Dél-Koreából, és a két ázsiai hatalomnak – önmaguk védelmére – atomfegyvereket kellene kifejlesztenie.

A szöuli védelmi minisztérium később bejelentette: Mattis és Han megegyezett arról, hogy a THAAD típusú rakétavédelmi komplexumot még az idén telepítik Dél-Koreában. A nagy magasságú, végső fázisú, kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat megsemmisítő rendszer célja, hogy megvédje az országot a ballisztikus fegyverektől.
A védelmi tárca közleményében hangsúlyozta, hogy a védelmi rendszer kizárólag az észak-koreai rakéták elleni védelmet szolgálja.

Kína a THAAD-rendszer telepítésének felmerülése óta hevesen tiltakozik ellene, mert szerinte felborítaná a térségbeli biztonsági egyensúlyt. Oroszország hasonló véleményen van, a szöuli orosz nagykövet a bejelentésre reagálva közölte: a telepítés veszélyes következményekkel járhat, és nem fog a térség biztonságához hozzájárulni.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AP/Reuters/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »