Kína próbálja kordában tartani a tőkekiáramlást

A rövid távú hitelköltségek emelésével lepte meg a kínai jegybank a pénzpiacokat a holdújévi ünnepeket követő első munkanapon, pénteken, újabb jeleként annak, hogy szigorítják a monetáris politikát a gazdaság erősödésével párhuzamosan.

A kínai központi bank (PBOC) pénteki hatállyal növelte a bankok számára nyújtott rövid távú likviditási hiteleinek (Standing Landing Facility, SLF) kamatait: az egynapos (overnight) hitelkamatot 2,75 százalékról 3,1 százalékra, a hétnapos rátát pedig 3,25 százalékról 3,35 százalékra húzta fel. Az egyhónapos hitelek kamata az eddigi 3,6 százalékról 3,7 százalékra emelkedett. Ugyancsak pénteki hatállyal a kínai jegybank 10 bázisponttal emelte a repokamatlábat.

Bár a kamatemelések szerény mértékűek voltak, erősítik azokat a nézeteket, miszerint a kínai hatóságok egyszerre próbálják kordában tartani a tőkekiáramlást és féken tartani a magas eladósodottságból adódó pénzügyi kockázatokat.

A kínai jegybank január végén emelte középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatait, először azóta, hogy 2014-ben bevezette ezt az eszközt. Egyúttal ez volt az első alkalom 2011 júliusa óta, hogy a PBOC a hitelköltségek szabályozására használt kamatainak valamelyikét is felfelé vitte.

Elemzők arra számítanak, hogy bármilyen további lépés a fokozatosság jegyében következik, mivel a döntéshozók ügyelnek a gazdasági növekedésre gyakorolt hatásra. Valószínű, hogy a központi bank nem siet kamatokat emelni mostanában. Az egyéves hitelkamatot utoljára 2015 októberében csökkentette a jegybank, akkor 25 bázisponttal, 4,35 százalékra mérsékelte, azóta nem változott ez a kamatláb.

Kína gazdasági növekedése továbbra is törékeny, miközben a világgazdaság helyzete bizonytalan. Ezért a kínai jegybank részéről megfelelőbb döntés a nyíltpiaci kamatok emelése, semmint az alapkamaté – mondta Li Huj-jung, a Shenwan Hongyuan Securities kínai brókercég vezető közgazdásza, hangsúlyozva, hogy a rövid távú kamatok rugalmasabb eszközök, könnyen lehet csökkenteni azokat, ha a kínai gazdaság ismét a gyengülés jeleit mutatná.

A kínai jegybank általában az alapkamatot és/vagy a bankok tartalékolási kötelezettségét csökkenti, ha a gazdasági növekedést próbálja ösztönözni.

Csang Hsziao-huj, a PBOC alelnöke egy pénteken megjelent nyilatkozatban kijelentette, hogy a monetáris politika kockázatkerülő és stabil marad, hogy elkerüljék a gazdasági növekedés gyors ütemű lassulását vagy a túlzott likviditást. Megerősítette: Kína alapvetően stabilan fogja tartani a jüant, igyekszik elkerülni az árfolyamok és kamatok nagy ingadozásait.

Forrás: Reuters/MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »