Trump február közepén fogadja Netanjahut

Donald Trump amerikai elnök február 15-én fogadja Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt a Fehér Házban – közölte hétfőn Sean Spicer elnöki szóvivő Washingtonban. Tel-Aviv és Washington egyaránt a közös kapcsolatok újraértékelését várja a találkozótól.

Netanjahu a 2016. januárjában életbe lépett iráni atomalku egyik legélesebb bírálójának számít, amit 2015 júliusában írtak alá Barack Obama volt amerikai elnök adminisztrációja alatt Teheránnal az Egyesült Államok, illetve Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország. Trump is ellenzi a Teheránnal kötött egyezményt, amelynek újratárgyalását helyezte kilátásba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Fehér Ház jelenlegi lakója emellett ismételten kinyilvánította azt a szándékát, hogy kész elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosának, annak ellenére, hogy a korábbi elnökök az Egyesült Államok nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezését sosem valósították meg.

A diplomáciai képviselet Jeruzsálembe telepítésének kérdése viharokat kavar Izrael és a palesztinok között. Jeruzsálem keleti, főleg arabok lakta részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Izrael, de a nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és ezért a legtöbb nagykövetség Tel-Avivban található.

Izrael ahhoz ragaszkodik, hogy az egységes és oszthatatlan Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként kell elismerni, a palesztinok viszont abból nem engednek, hogy Kelet-Jeruzsálem a majdani palesztin állam központja legyen.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »