Izrael nem áll le, újabb telepeslakásokat építenek

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Avigdor Liberman védelmi miniszter jóváhagyta 2500 újabb telepeslakás felépítését Ciszjordániában – jelentette a helyi sajtó kedden.

„Építkezünk, és építeni is fogunk” – jelentette ki Netanjahu a döntés után a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Az új telepeslakásokról szóló jóváhagyás két nappal követte az izraeli kormányfő Donald Trump amerikai elnökkel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetését.

„Visszatérünk a normális élethez Ciszjordániában” – hangoztatta Avigdor Liberman, hangsúlyozva, hogy az építkezések célja a „lakhatási igények kielégítése”. A védelmi tárca szerint az új otthonok többségét azokban a nagyobb ciszjordániai települési övezetekben húzzák fel, amelyek a kétállami megoldás, vagyis a palesztin állam megszületése után is Izraelben maradhatnának területcserék révén, 1967 előtt is Izraelhez tartozó területek átadása fejében.

Trumpnak érdekeltsége lehet az ügyben

A Háárec című újság honlapja azonban ezt megkérdőjelezte, szerintük az építkezések tervezett helyszínei kívül esnek ezeken a telepes blokkokon. Az új lakások közül a legtöbb, kilencszáz, az Ariél nevű telepesvárosban épül fel.

Száz új lakóegységet azon a Bét El nevű telepen fognak létrehozni, amely nem része egyik települési övezetnek sem, s amelynek Donald Trump 2003-ban tízezer dollárt adományozott a telepeseket támogató David Friedman nevű barátja tiszteletére, akit az Egyesült Államok izraeli nagykövetévé jelölt néhány héttel ezelőtt.

A Bét Elben, a szélsőséges telepesek egyik fellegvárában működő jesiva, vagyis zsidó vallási iskola 2013-ban húszezer dolláros adományt kapott a Kushner családtól, Donald Trump vejének családjától – jelentette a Háárec még decemberben.

Ez már a második nagyszabású izraeli lakásépítési terv jóváhagyása az 1967-ben elfoglalt területeken a választási kampányában az izraeli telepespolitikával elnéző álláspontot hirdető Donald Trump beiktatása óta.

Előzőleg vasárnap Jeruzsálemben jelentették be ötszázhatvanhat új otthon megépítését a város keleti felében, az egykor Jordániával érvényes tűzszüneti vonalakon, a „zöld vonalon” túl, az 1948 és 1967 között Jordániához tartozó területeken. A frissen bejelentett építkezési terveket már régóta a fiókokban őrizték, de a várható nemzetközi, elsősorban amerikai tiltakozástól tartva az utóbbi években az építkezések jelentős részét befagyasztották.

  • Az előző amerikai kormányzat nem helyeselte az építkezéseket
Barack Obama elnöksége idején Washington élesen bírálta az izraeli vezetést az 1967-ben elfoglalt területeken folyó építkezések miatt. Az utóbbi évtizedekben hasonló véleményen voltak az amerikai demokrata és a republikánus vezetők egyaránt, mert úgy vélték, hogy a ciszjordániai építkezések megcsonkítják a jövendő palesztin állam területét, és ezzel megnehezítik a béke megteremtését.

Palesztina felháborodását fejezte ki

A Palesztin Hatóság kedden elítélte az újabb izraeli telepeslakások bejelentését. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője kijelentette, ahogy az új tervek csapást próbálnak mérni a térség nyugalmára, valamint elősegítik a szélsőségeseket és a terrorizmust.

Az izraeli kormány „felbátorodott Donald Trump amerikai elnök révén”, hogy további zsidó telepeslakásokat építsen a palesztin területeken – mondta Száeb Erakat, a Palesztin Hatóság főtitkára az AFP francia hírügynökségnek Rámalláhban. „A nemzetközi közösségnek haladéktalanul felelősségre kell vonnia Izraelt azért, amit itt tesz” – tette hozzá.

Az ENSZ közölte, elítél minden egyoldalú lépést, amely meggátolja a kétállami megoldás létrejöttét. „A főtitkár számára nincs alternatívája a kétállami rendezésnek” – közölte Antonio Guterres szóvivője. Stéphane Dujarric hangsúlyozta, hogy nem változott az ENSZ álláspontja a ciszjordániai és a kelet-jeruzsálemi zsidó telepek építéséről.

Határozottan elítélte az izraeli kormány döntését Törökország is, és arra szólította fel, hogy vessen véget „problematikus” gyakorlatának, mert az – mint közleményében a török külügyminiszter fogalmazott – rombolja a kétállami megoldás vízióját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »