Kiskaput találhatott Irán az atomalkuban

Irán a vasárnapi, közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával végzett kísérlete után egy olyan új típusú rakétát is tesztelt, amely képes atomtöltet célba juttatására – jelentette csütörtökön a német Die Welt című lap meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A Die Welt értesülései szerint a Szúmár típusú robotrepülőgép Iránban készült és az első sikeres tesztelése során körülbelül hatszáz kilométert tett meg, de a rakéta elméleti hatótávolsága 2-3000 kilométer is lehet.

A robotrepülőgépek ellen nehezebb védekezni, mint a ballisztikus rakéták ellen, mert alacsonyan, a domborzatot követve repülnek, képesek elkerülni a radarokat, kevésbé hatékonyak velük szemben a rakétavédelmi rendszerek, és a mélyen az ellenség területén belül található célpontokat is elérik.

Irán számára az is fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránról szóló határozatai egyetlen szót sem ejtenek a robotrepülőgépekről, viszont tiltják, hogy Teherán atomtöltet hordozására képes ballisztikus rakétát fejlesszen.

  • Trump Twitteren reagált
Az Egyesült Államok figyelmeztette Iránt ballisztikusrakéta-kísérlete miatt, kilátásba helyezve egyben, hogy válaszlépéseket tesz, ha Teherán nem hagy fel az ilyen kísérletekkel, és továbbra is támogatja a jemeni húszi lázadókat. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren csütörtök reggel leszögezte: „Iránt hivatalosan is figyelmeztetésben részesítik ballisztikusrakéta-kísérlete miatt”.

A Teheránra kivetett nemzetközi szankciók többségét tavaly januárban oldották fel, miután 2015 júliusában a nagyhatalmaknak és Németországnak sikerült megállapodnia Iránnal az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról. További nyolc évig érvényben marad az a tilalom, hogy Irán nem fejleszthet olyan ballisztikus rakétát, amellyel atomtöltetet lehet célba juttatni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Irán szerdán megerősítette, hogy egy új ballisztikus rakétát tesztelt, de hozzátette, hogy a tesztelés nem sértette meg sem a nagyhatalmak és Teherán között létrejött nukleáris megállapodást, sem pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának az egyezséget jóváhagyó határozatát, mert a rakéta nem alkalmas arra, hogy atomtöltetet hordozzon.

A robotrepülőgépről szóló hírt viszont egyelőre nem kommentálták az iráni hatóságok.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »