Az Osram felvásárlását még megfúrhatja az amerikai felügyelet

A német kormány engedélyezte, hogy az Osram fényforrás üzletágát kínai vevő vásárolja meg – közölte az Osram szóvivője hétfőn. A végleges megállapodáshoz azonban még be kell szerezni a külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság (CFIUS) engedélyét és egy kínai szakhatóság jóváhagyását is.

Tavaly júliusban jelentették be, hogy a vásárló a kínai LED-világítástechnikai vállalat, az MLS vezetésével szerveződött befektetői konzorcium, amelynek tagja az IDG Capital Markets, valamint a Yiwu állami tulajdonú vagyonkezelő és pénzügyi befektető társaság.

  • Az Egyesült Államok még közbeszólhat
Szintén egy kínai cég szerette volna felvárásolni tavaly az Aixtron SE német félvezetőgyártót, az üzletet azonban a külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság (CFIUS) végül megvétózta, mert arra a következtetésre jutottak, hogy a kínai felvásárlás biztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Államokra nézve.

A Reuters hírügynökség szerint az amerikai hatóságok amiatt aggódtak, hogy az eladással Kína hozzájutott volna a haditechnikai eszközökben használt gallium-nitrát előállításának a titkához, melyet például a Patriot típusú rakétavédelmi rendszerek radarjaihoz használnak.

A CFIUS vélhetően ugyanezen vegyszerrel kapcsolatos aggodalmak miatt ellenezte a Phillips tulajdonában lévő Lumileds kínai felvásárlását is, így még az OSRAM felvásárlása is könnyen meghiúsulhat.

A vételár 400 millió euró lenne, az Osram a vételár mellett névhasználati licencdíjban is részesül az elkövetkező években a Ledvance üzletág értékesítése után. A 12,5 ezer alkalmazottat foglalkoztató üzletág kétmilliárd euró forgalmat bonyolított 2015-ben.

Az Osram az üzletág értékesítését követően a LED-chipek gyártására kíván összpontosítani.

Forrás: MTI/Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply