Szíriának nagyon nem tetszik Trump terve a biztonsági övezetekről

Szíria szuverenitását sértő veszélyes cselekedet lenne bármilyen arra irányuló kísérlet, hogy Damaszkusz hozzájárulása nélkül biztonsági övezeteket hozzanak létre menekültek számára – közölte hétfőn a damaszkuszi rezsim Donald Trump amerikai elnök erre vonatkozó kijelentésére utalva.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a szíriai külügyminisztérium és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői egyetértettek a kérdésben egy damaszkuszi találkozón.

A biztonsági övezetek elgondolása nem új keletű, korábban Törökország sürgette ilyen zónák létrehozását a szíriai menekültek számára.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap telefonon beszélt Szalmán bin Abdel-Azízzal, Szaúd-Arábia uralkodójával, akivel egyebek közt egyetértettek abban, hogy biztonsági övezeteket kell létrehozni a harcok elől menekülők számára Szíriában, illetve Jemenben. Rijád mindkét közel-keleti országban zajló konfliktusban érintett, Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását támogatja.

Amerikai sajtóértesülések szerint Trump rendeletben utasítaná a külügyi és a védelmi tárcát arra, hogy három hónapon belül készítsen elő egy tervet, amelynek értelmében biztonsági övezeteket alakítanának ki a menekültek részére Szíriában és a környező államokban.

Az amerikai elnök szerdán kijelentette: “abszolút biztos”, hogy biztonsági övezeteket hozat létre Szíriában. Szavai szerint Európa óriási hibát követett el, amikor megengedte, hogy emberek milliói jussanak el Németországba és a kontinens más országaiba. Az elnök katasztrófának nevezte az Európában történteket, és hangsúlyozta: nem kívánja megengedni, hogy hasonló az Egyesült Államokban is megtörténjen.

Trump pénteken aláírt egy rendeletet, amellyel határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, 120 napra felfüggesztette a teljes amerikai menekültbefogadási programot, és az Egyesült Államokba történő beutazás ideiglenes tilalmát rendelte el Irak, Irán, Jemen, Líbia, Szomália, Szudán és Szíria állampolgáraival szemben a következő 90 napban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »